Novice - Tla in stene

novica

Z laserskim pripomočkom Quigo lažje do ravnih linij na steni

Objavljeno dne 29.03.2011
QuigoPodjetje Bosch, ki letos praznuje 125. obletnico obstoja, je danes na novinarski konferenci predstavilo križni laserski nivelman Quigo. Gre za preprosti laserski nivelman, ki je namenjen za uporabo vsem domačim mojstrom. Quigo na steno z laserjem projicira križ iz vodoravne črte in pravokotne pokončne črte. S tem močno poenostavi delo, kadar moramo na steni ujeti vodoravno linijo: polaganje ploščic, nameščanju polic, slik, poslikav in pri drugih opravilih.

Boschev križni laser Quigo je namenjen domačim mojstrom in mojstricam, ki imajo veselje ustvarjati, a nimajo dovolj izkušenj z bolj zahtevnimi orodji. Quigo je zeleno črna kocka s stranico 6,5 cm in srebrnim zaščitnim pokrovčkom. Ko pokrovček dvignemo, vključimo napravo in, ko se položaj laserja umiri, se na steno projicirata dve črti, ena vodoravna, druga nanjo pravokotna. To omogoča enostavno izvajanje številnih opravil, kjer potrebujemo vodoravne in nanje pravokotne linije: barvanje z različnimi barvami, polaganje ploščic, nameščanj slik, visečih omaric in polic. Z uporabo Quiga se izognemo zamudnemu delu z vodno tehtnico in nepotrebnemu risanju po steni.

Križ Quigo
Quigo olajša barvanje sten, polaganje ploščic, nameščanje polic in visečih omaric, polaganje tapet,... (fotografija: Bosch)

Quigo namestimo na ravno površino v želeni višini. Ker se laser sam postavi v vodoravni položaj, je lahko površina nagnjena do 4 stopinje. Odpremo zaščitni pokrovček in na steno se projicirata vodoravna in pokončna črte rdeče barve. Natančnost je 0,8 mm na meter delovne površine. Največja oddaljenost od stene je 5 m. Za napajanje skrbita dve bateriji AAA, ki zagotavljata energijo za 3 ure dela. Quigu je priložena posebna spona, ki omogoča montažo na različne predmete: lestev, police, mizo. Spona ima dvižni mehanizem, tako da lahko na fino nastavljamo višino projiciranih črt. Quigo je kakovostno in robustno izdelan.

Quigo smo preizkusili tudi v praksi. Njegova uporaba je resnično povsem enostavna. Kocko postavimo na ravno površino, odpremo pokrovček in po nekaj sekundah se na steni izriše rdeči križ. Nastavimo ga v želeni položaj in lahko začnemo z delom. Do oddaljenosti naprave okoli 1,5 m od stene sta črti sklenjeni liniji, nad 1,5 m pa so vidne posamezne svetlobne točke, kar je za oči in delo veliko bolj prijetno. Križ je na steni jasno viden, če nanjo ne pada sončna svetloba. Če je prostor zelo svetel, ga je treba nekoliko zatemniti. Na zunanjih površinah je uporaba preko dneva v soncu nemogoča, ker je laser prešibak. Treba je počakati na večer, ko se nekoliko stemni. Ohišje je obdano z gumo, naprava pa je dovolj težka (250 g), da je ne premakne vsak tresljaj. Pred preizkusom smo se spraševali, kako je z uporabnostjo, saj s telesom zelo hitro zakrijemo laserski žarek. Izkazalo se je, da je treba položaj telesa le malo prilagajati, še manj pa je težav, če Quigo namestimo nekoliko pod kotom glede na steno.

Quigo
Quigo lahko postavimo tudi na stojalo z rožami. Pogosteje ga bomo nameščali na lestev, mogoče pa ga je namestiti tudi na stojalo za fotoaparat.

Bosch je domačim mojstrom in mojstricam ponudil kakovosten in uporaben pripomoček, katerega glavna lastnost je enostavna uporaba. Njegova priporočena cena je 59,99 €, kar je morda na prvi pogled veliko. Če pomislimo, koliko časa in slabe volje nam bo prihranil, ker se nam bo treba ukvarjati z vodno tehtnico in risanjem linij, pa ta pomislek hitro zbledi.

Besedilo in fotografije: SLONEP.net
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog