Novice - Tla in stene

novica

Talna obloga – PAR-KY – idealna tla za intenzivno rabo

Objavljeno dne 18.06.2012
Dokaj nova stvar, saj je na tržišču relativno kratek čas, so deske, ki se jih je poimenovalo FURNET. Gre za talno oblogo različnih debelin, nekakšno mešanico med gotovimi parketi in laminatom. Deske so v sredici iz HDF materiala (kot laminat), oplemenitene s plastjo pravega lesa (furnirja) debeline 0,6mm. Posebnost pri PAR-KY podih so izredno kakovostne, trde HDF plošče gostote do 1.100 kg/m3.

Tako lahko uživamo v edinstvenem designu in udobju pravega lesa. In razen tega je PAR-KY veliko prijaznejši do okolja, cenovno ugodnejši, njegova vgradnja pa je prav tako enostavna kot vgradnja laminatnih tal.

PAR-KY so furnirana tla s tankim vrhnjim slojem iz pravega lesa, po čemer se razlikujejo od laminatnih tal z imitativnim potiskom vzorca lesa. PARKY so tla, v katerih lahko dejansko občudujete in občutite pravi les. In ravno to je tisto, po čemer se vaš dom, pisarna, delavnica ali trgovski lokal razlikujejo od drugih. Tako kot s prstnimi odtisi, tako je tudi z drevesi: niti dve drevesi si nista enaki. Vsaka furnirana tla so edinstvena, tako kot ste edinstveni vi. Deske so izdelane na enak način kot laminati. Srednjo plast predstavlja močno HDF jedro s sistemom spajanja Uniclic. Zato lahko tla PAR-KY enostavno vgradite kar sami.

  

                                         

Odgovori na najpogostejša vprašanja o talni oblogi PARKY

1. Kakšna je razlika med podom PAR-KY in laminatnim podom?

Pod PAR-KY z laminatnimi podi povezujejo najpomembnejše tehnične lastnosti: majhna debelina, izolacija (plavajoči pod), jedro, odporno na vlago, in spajanje z enim samim klikom. Razlika je v tem, da pod PAR-KY ni narejen iz naslikanega lesa na papirju z melaminsko prevleko, kot je to pri laminatnih podih! Pod PAR-KY ima zgornjo plast iz pravega lesa, ki je zaščiten z osmimi izredno močnimi plastmi laka.

Pravi les ima pred potiskanim papirjem veliko prednosti, ki jih lahko razdelimo v tri kategorije:

  1. estetski videz: edinstveni vzorci, pravo odsevanje svetlobe in 3D učinki. Pa tudi ponavljanje vzorca pri vašem podu PAR-KY ni mogoče, saj v naravi ni dveh popolnoma enakih dreves.
  2. toplina: ko boste hodili po podu PAR-KY, vas ne bo zeblo v noge: pravi les daje veliko toplejši občutek (potipajte in občutite razliko)
  3. zvok koraka: ko hodite, ni zoprnega škripanja. Pri podih PAR-KY SOUND in DELUXE zvok dodatno ublažimo z dvomilimetrsko plastjo plute, nalepljene na spodnjo stran plošče.

2. Ali je tanka plast pravega lesa dovolj močna?

Je dovolj močna in to zaradi naslednjih razlogov:

  1. Tanjša zgornja plast lesa pomeni močnejši pod. PAR-KY ima jedro iz HDF plošče (plošča iz vlaken visoke gostote), ki je veliko močnejša od katere koli vrste lesa (1100 kg/m³ npr. hrast: 700 kg/m³). (odprite telefonski imenik na strani 100, udarite po njej s kladivom in poglejte udrtino; primerjaje jo z udarcem čez 1 stran na trdi talni osnovi).

  1. Izredno trpežen lak poda PAR-KY. Ker je les precej mehak, je tanka zgornja plast lesa poda PAR-KY (0,6mm) impregnirana s 97% lepila, čez pa je nanesenih kar 8 slojev laka, utrjenega z UV žarki. Postopek prepajanja z lepilom v kombinaciji z izredno trajnim lakom se imenuje tehnika DSI (obojestranska impregnacija). S tem postopkom dosežemo izredno trdnost zgornje plasti.

3. Ali je pod PAR-KY mogoče brusiti?

Prednost tega poda je, da ga ni več treba brusiti. S pomočjo tehnike lakiranja DSI (glej 3. vprašanje) in izredno močne plošče HDF je skoraj nemogoče narediti vdrtine, če pa se to že zgodi, so globoke le 0,6mm. V skrajnih okoliščinah je še vedno mogoče nanesti dodaten sloj laka, vendar to lahko naredi le strokovnjak.

Ker vam poda PAR-KY ni treba brusiti, si prihranite veliko časa, denarja in prahu.

4. Kje se lahko uporablja pod PAR-KY?

Pod PAR-KY je primeren za dom in zmerno obremenjene poslovne prostore. Njegova življenjska doba ni odvisna od uporabljene vrste lesa. Vseeno poda PAR-KY ne priporočamo v vlažnih prostorih, kot so kopalnice.

5. Ali se barva lesa sčasoma spremeni?

Da. Pod vplivom sončne svetlobe se barva lesa okrepi. To je naraven proces.

6. Kako se izognemo praskam?

Kot vsaka lesena tla se tudi na podu PAR-KY lahko pojavijo majhne praske. Da bi se temu izognili, tla negujemo, pred vhod v prostor položimo predpražnik, na noge stolov nalepimo koščke filca in pod stole s koleščki položimo zaščitno preprogo.

7. Kako naj vzdržujemo pod PAR-KY?

Običajno vzdrževanje: krpa za prah (metlica) / sesalnik. Priporočamo vam tudi, da pod PAR-KY vsaka dva tedna očistite s posebej za to namenjenim čistilom PAR-KY, ki ne le, da pod očisti, ampak ga tudi dodatno zaščiti. Priporočamo, da se izogibate pretirani uporabi vode.

8. Koliko let traja jamstvo za pod PAR-KY?

12 let za krtačene pode PAR-KY in 15 let za ostale pode PAR-KY. Garancija velja le, če se upoštevajo pogoji garancije (www.par-ky.com).

9. Kakšne so prednosti sistema Uniclic?

Uniclic je sistem vgradnje brez lepila, ki ima že med vgradnjo naslednje prednosti: ni mest z lepilom, ni odprtih stikov, pohištva ni treba prestavljati v sosednjo sobo, vgradnja je hitrejša in lažja; pa tudi po vgradnji – takoj lahko hodite po njem, z lahkoto ga zamenjate ali popravite.

10. Je pod PAR-KY primeren tudi za talno ogrevanje?

Pod PAR-KY lahko brez težav montiramo na talno gretje. Ker pa obstaja več različnih sistemov talnega gretja, priporočamo, da sledite navodilom proizvajalca. Splošna temperatura ne sme preseči 27°.

Več informacij lahko dobite pri svojem uradnem prodajalcu podov PAR-KY.
Avtor članka: Jani CURL
Fotografije: Alpod d.o.o.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog