Novice - Stavbno pohištvo

Oglasno besedilo

Enostavnejše bivanje z vrati na prstni odtis

Objavljeno dne 06.04.2021

Stavbno pohištvo  v zadnjih letih doživlja velik razvoj in napredek, ki se najbolj kaže ravno pri varnosti in modernih sistemih odklepanja vhodnih vrat. Čitalci na prstni odtis že dolgo niso več novost na tržišču, so pa doživeli razvojno zrelost in še zdaleč niso namenjeni le odklepanju vrat, ampak postajajo nepogrešljiv sestavni del pametnih instalacij sodobnih domov. Če se odločate za novogradnjo, nakup ali celovito prenovo hiše, ne pozabite na ta pomemben detajl, ki vam bo občutno olajšal bivanje.


Foto: Preprosto in družinam prijazno odpiranje vhodnih vrat Pirnar.

Verjetno ste se že zalotili, kako s polnimi rokami vrečk iščete ključe vhodnih vrat, ki se vam vztrajno izmikajo in preizkušajo vaše potrpljenje. Ali pa so otroci izgubili ključe in ne morejo v hišo, medtem ko ste vi še v službi. S čitalci prstnih odtisov lahko pozabite na skrbi in ohranite mirne živce, saj za odklepanje ne potrebujete več ključev, ampak jih odprete preprosto s prstnim odtisom ali celo samo s pogledom. V podjetju Pirnar, kjer že več desetletij postavljajo mejnike v kakovosti vhodnih vrat, so čitalci prstnih odtisov nepogrešljiv sestavni del celotnega vhoda. Pri načrtovanju vaše novogradnje ali nakupu je zato dobro, da se seznanite z vsemi relevantnimi informacijami, ki vas bodo prepričale o odločitvi.

Izbirate lahko med več vrstami čitalcev na prstni odtis

Elektronske ključavnice na prstni odtis so postale standard v večini novogradenj, pri čemer vhodna vrata upravljate na več načinov: s kodo, prstnim odtisom, daljinskim upravljalnikom, prek domofona, telefona ali s kartico. Daleč najbolj je trenutno uveljavljen sistem zapiranja s čitalci prstnih odtisov, vedno bolj pa postajajo priljubljeni tudi napredni biometrični sistemi, kot je upravljanje vrat samo s pogledom. Vgradnja čitalca na prstni odtis je možna na vratno krilo ali na potezalo oziroma ročaj, odvisno od vaših želja in potreb.


Foto: Osupljiva alu vhodna vrata Pirnar s skritim sistemom odpiranja OneTouch.

Zanesljiva, varna uporaba in preprosto delovanje

Vrata na prstni odtis predstavljajo povsem varno alternativo tradicionalnim načinom zaklepanja:

  • Čitalec je lahko popolnoma skrit in onemogoča manipulacijo. Vhodna vrata s čitalcem praktično onemogočajo nezaželen vstop v dom. Pri Pirnarju so razvili poseben varovalni sistem OneTouch, kjer je čitalec prstnih odtisov vgrajen v vratno potezalo, ki se s prepoznavo prstnega odtisa samodejno izvleče iz vratnega krila. S svojo popolnoma gladko površino vrata ne ponujajo nobenega šibkega mesta, kjer bi bilo mogoče vstopiti.
  • Vstopajo lahko samo vnaprej določene osebe. Vrata na prstni odtis omogočajo, da v hišo vstopajo samo vnaprej določene osebe, katerih prstne odtise že predhodno shranimo v čitalcu. Sodobni sistemi omogočajo shranjevanje tudi do 150 prstnih odtisov.
  • Daljša življenjska doba. Pri elektronskih sistemih zaklepanja, kot je tudi čitalec na prstni odtis ni obrabe mehanskih delov, zato imajo bistveno daljšo življenjsko dobo. Začetni finančni vložek je sicer večji, a kasneje ne boste imeli dodatnih stroškov vzdrževanja (npr. menjava ključev ali cilindrov ipd.)

Preprosto delovanje. Sodobni čitalci prstnih odtisov so odvisni od napajanja z električno energijo ali delujejo na baterije. Morebiten izpad električne energije ne predstavlja velike težave, saj tudi pri modernih sistemih še vedno obstaja možnost, da vrata odklenete s ključem. Izpad elektrike pa ne vpliva na sisteme, ki imajo baterijsko napajanje – pri tem načinu baterija lastnika že prej opozori, da potrebuje napajanje.


Foto: S pritiskom prsta na čitalec enostavno odklenete vhodna vrata.

Enostavno upravljanje in različne možnosti vgradnje

Uporaba čitalca na prstnih odtis je enostavna, saj prst preprosto položite na čitalec ali pa s prstom potegnete čezenj, pri čemer je treba opozoriti, da so imeli nekateri starejši sistemi težave pri zaznavanju odtisov. V primeru preveč suhih ali vlažnih prstov, ob morebitnih poškodbah prstov, umazanih ali preveč namazanih rokah s kremo, se je dogajalo, da jih čitalec ni prepoznal. Ti porodni krči, ki so jih imele prve generacije čitalcev, je razvoj tehnologije v zadnjih letih že skoraj povsem odpravil.

Prihodnost sistemov za zaklepanje

Odklepanje s prstnim odtisom postaja vedno bolj priljubljeno, pri čemer se tehnologija pametnih ključavnic nenehno razvija. V bližnji prihodnosti si lahko obetamo še večji razcvet biometrične tehnologije, kot so odklepanje z glasom, s čitalci očesnih mrežnic in s prepoznavanjem obraza. Pirnar tudi na tem področju postavlja trende – njihova najnovejša inovacija je vhodna stena Theatrica, ki se odpre le, ko prepozna lastnikov obraz. Hkrati je narejena iz določenih neobičajnih materialov za vrata, s čimer je vhod v hišo lahko povsem skrit. Dobre čitalce prstnih odtisov je praktično nemogoče pretentati, hkrati pa senzorji v nekaj trenutkih samodejno zaprejo vrata, tako da vam ni treba skrbeti, ali ste vrata sploh zaprli ali ne.


Foto: Vhodna stena Theatrica, ki jo odprete le s pogledom, saj deluje na prepoznavanje obraza.

Pred načrtovanjem vaše novogradnje obiščite Pirnarjev salon vhodnih vrat v Ljubljani ali Mariboru in v živo preizkusite delovanje najsodobnejših vrat na prstni odtis.

Prenesite si Pirnarjeve kataloge najnovejših in najbolj inovativnih vhodnih vrat: katalogi Pirnar.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog