Novice - Ometi in fasada

Oglasno besedilo

Trije stebri zdravega bivanja

Objavljeno dne 13.05.2019

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da okolje, v katerem živimo, znatno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Glede na to, da sodoben človek kar 90 % časa preživi v zaprtih prostorih, ugotovitev v žarišče postavlja tudi vlogo, ki jo pri varovanju zdravja igra kakovost bivalnih prostorov. Če upoštevamo še dejstvo, da so sodobne zgradbe grajene zrakotesno, postane skrb za kakovost notranje klime eden izmed ključnih elementov zdravega življenja, zdrava gradnja pa predpogoj za zagotavljanje zdravih bivalnih razmer.


Sindrom bolnih stavb

Bivanje v prostorih, kjer vlada neugodna bivalna klima, lahko povzroči številne zdravstvene težave, ki jih opisujemo z izrazom sindrom bolnih stavb. V bolnih stavbah največkrat vladata neustrezna temperatura in zračna vlažnost. Vlažna področja so gojišče gliv, bakterij in plesni, ki lahko ob dolgotrajni izpostavljenosti povzročijo obolenja dihal, prenizka relativna vlažnost pa vodi v večjo dovzetnost za okužbe, alergijske reakcije in poslabšanje astmatičnih stanj. Zadrževanje v prostorih z nezdravo bivalno klimo se najpogosteje izraža v obliki razdraženih oči in dihal, izsušene sluznice, suhe kože, glavobola in utrujenosti.


Kakovostni bivalni prostori pozitivno vplivajo na vaše zdravje in počutje

Dobra novica je, da z izbiro ustreznih gradbenih komponent vse te težave lahko preprečimo. Izsledki Baumitovega raziskovalnega centra Viva park, ki je največji evropski raziskovalni projekt na področju vpliva gradbenih materialov na kakovost bivanja, potrjujejo, da imajo notranja klima, zračni ioni, emisije in hrup v bivalnih prostorih velik vpliv na nas, naše počutje in zdravje. Rezultati hkrati kažejo, da na te dejavnike lahko pozitivno učinkujemo in ustvarimo optimalne pogoje za zdravo bivanje. Pri tem je ključnega pomena, da na bivalne razmere pomislimo že v fazi načrtovanja gradnje ali obnove - upoštevati moramo kakovost in funkcijo izbranih gradbenih materialov; ti naj bodo naravni, paroprepustni in brez škodljivih snovi.


Trije stebri zdravega bivanja

Baumit je na podlagi treh let intenzivnih raziskav razvil splet inovativnih rešitev in gradbenih materialov ter jih združil v tri stebre zdravega bivanja, ki se medsebojno povezujejo in aktivno skrbijo za dobro bivalno klimo.

Najpomembnejši steber in najbolj učinkovit ukrep, ki pripomore k ustvarjanju zdravega bivalnega prostora, je dober toplotnoizolacijski fasadni sistem. Primerna toplotna izolacija namreč deluje kot naraven klimatski sistem. Poleti preprečuje pregrevanje sten, pozimi pa zadržuje toploto. Deluje kot stabilizator vlažnosti in ščiti pred razvojem zdravju škodljivih plesni.

Drugi steber tvorijo kakovostni notranji ometi. Zdravju najbolj prijazni so tisti, ki shranjujejo presežno količino vlage in jo pri nizki zračni vlažnosti enakomerno oddajajo nazaj v prostor. Mineralni ometi Baumit Klima imajo kar dva do trikrat boljšo sposobnost uravnavanja vlage v prostoru v primerjavi z običajnimi ometi. Vsebujejo apno – naraven material, katerega visoka ph vrednost (od 12 do 13) deluje antibakterijsko in še dodatno preprečuje razvoj zdravju škodljivih mikroorganizmov.

Tretji steber je poimenovan stabilna osnova, saj ga sestavljajo masivni materiali. V kombinaciji z dobro toplotno izolacijo delujejo kot učinkovit zalogovnik energije, uravnavajo toploto in z zvočno izolativnostjo pripomorejo k dobremu počutju in bivanjskem wellnessu v zavetju doma.

Baumitov koncept zdravega bivanja pa ne skrbi le za dober notranji zrak, udobne bivalne razmere in vaše zdravje. Predstavlja učinkovit način zmanjšanja okoljskih izpustov ter stroškov ogrevanja. Je pametna naložba za vsak dom in odgovorna izbira vsakega izmed nas. Zdravo bivanje namreč ni mit, je nepogrešljiva dimenzija zdravega življenja in cilj, ki ga lahko dosežemo s preudarnim načrtovanjem gradnje ali prenove.

Več na: https://baumit.si/

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog