Novice - Ometi in fasada

Oglasno besedilo

Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke

Objavljeno dne 14.10.2019

Dom je tam, kjer se počutimo prijetno in varno. To je prostor, kjer se lahko sprostimo, odmislimo vsakodnevne tegobe in zadihamo s polnimi pljuči. Da bo prostor, v katerem bivamo, zdrav in prijeten, moramo poskrbeti sami. Ustrezna gradnja in kakovostni gradbeni materiali so prvi korak k zdravemu življenjskemu okolju.  Zdravje pa je tisto, ki šteje največ.

Ali veste, kateri dejavniki v stavbi lahko slabo vplivajo na vaše zdravje in znižajo kakovost zraka? Močna nihanja vlage in temperature, slabo prezračevanje in povečana količina prašnih delcev so lahko krivi za težave dihalnega trakta, slabšo pljučno funkcijo ter bolezni srca in ožilja.
 

Vlaga v prostoru

Nizka vlažnost, manj kot 30-odstotna, negativno vpliva na nosno in očesno sluznico ter sluznico grla. Suho sluznico lažje napadajo bakterije in virusi, tako se hitreje začnejo vnetni procesi. Zaradi previsoke vlage je tveganje razvoja astme večje kar za 50 odstotkov, tveganje razvoja alergij pa za 30 odstotkov.

V prostoru poskušajte ohranjati relativno vlažnost zraka, ki je od 40- do 60-odstotna. Ne pozabite na redno in pravilno prezračevanje prostorov!
 

Temperatura je pomembna

Strokovnjaki menijo, da je idealna temperatura okoli 21 stopinj Celzija. Idealno stanje za naše počutje je stabilna temperatura: v kopalnici 23 stopinj, dnevni sobi 20-22 stopinj in spalnici 18 stopinj. Pomembna je tudi temperatura sten, med steno in zrakom v prostoru naj ne bi bilo več kot 2 stopinji razlike.

Sledite priporočilom in vzdržujte idealno temperaturo v prostorih svojega doma. Previsoka ali prenizka lahko negativno vpliva na vaše zdravje!


 

Kako doseči optimalno relativno vlago in čim manjša temperaturna nihanja v prostoru?

Najbolj idealno je, če gradbeni materiali sami poskrbijo za vzpostavitev pametnega in zdravega doma. Kakovostno izvedena toplotna izolacija v kombinaciji z masivnimi zidovi deluje kot naravni klimatski sistem, ki poleti preprečuje pregrevanje sten, pozimi pa zadržuje toploto in skrbi za zdravo vlažnost. Pika na i zdravega doma so t. i. klima ometi, ki imajo sposobnost uravnavanja vlage v prostoru.
 


Najpogostejše napake pri načrtovanju novogradnje in posledice

O ključnih dejavnikih udobja, zadovoljstva in dobrega počutja pri načrtovanju nove gradnje ali prenove nam je razložil mag. Miha Tomšič (Gradbeni inštitut ZRMK).

»Največja napaka je zagotovo, če novogradnje ali prenove niti ne načrtujemo. Bioklimatsko načrtovanje moramo začeti pri sebi in svojih potrebah. Kako enostavno bo hišo ogreti ali ohladiti, koliko energije bomo za to potrebovali in od kod bo prišla? Žal pa ljudje kljub temu, še vedno v veliki meri izbirajo izvajalca samo po merilu najnižje cene.«



Priporočila za tiste, ki načrtujejo gradnjo ali adaptacijo objekta

Najboljše lastnosti fasadnih sistemov so visoka toplotna izolativnost, optimalna paroprepustnost in enostaven način vgradnje. Vsaka komponenta v sistemu je pomembna in vpliva na kakovost celotne fasade. Dobro je vedeti, da ima tudi najpogosteje uporabljena toplotna izolacija, navaden stiropor, podobno paroprepustnost kot les. Še bolj kot navaden stiropor pa so paroprepustne plošče iz mineralne volne in fasadne plošče Baumit open iz perforiranega stiropora. 

Fasadni sistemi Baumit zagotavljajo zdravo in prijetno bivalno okolje. Primerni so tako za novogradnje kot za toplotne prenove, priporočamo jih tudi pri izolaciji pasivnih in nizkoenergijskih hiš.

Drugi pomemben steber, ki skrbi za kakovost notranjega zraka in bivanjskega udobja, tvorijo notranji ometi. Zdravju najprijaznejši so tisti, ki shranjujejo presežno količino vlage in jo pri nizki zračni vlažnosti enakomerno oddajajo nazaj v prostor. Apneni ometi Baumit Klima imajo odločilno prednost pred običajnimi ometi, saj imajo kar dva- do trikrat višjo sposobnost uravnavanja vlage v prostoru.

Celovito udobje v prostoru doseženo, ko so upoštevani in med seboj usklajeni vsi pomembni stebri zdravega bivanja. Več o zdravem bivanju na baumit.si 

Zdravo bivanje ni mit. Baumit.

 

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog