Vprašanja - Ometi in fasadaKako izolirati kamnito hišo?

VPRAŠANJE:

 

Nameravamo obnoviti kamnito hišo. Hiša je locirana na Notranjskem. Zgrajena je leta 1940 in iz kamna. Je brez vsakršne izolacije. Nameravamo zamenjati streho, okna in fasado. Zato me zanima, kakšna izolacijska fasada najbolj ustreza na hiši, zgrajeni iz kamna. Naj povem, da je sedaj neka fasada gor oziroma samo omet. Kakšno izolacijo izbrati, da ne bo kasneje vlage v hiši. Ali je bolje kamena volna, ali stiropor, oz. kaj priporočate in koliko cm? Zidovi so sedaj debeli okrog 50-60 cm.


 

 

(Andreja)


ODGOVOR:

Izbira same vrste izolacije ne more veliko vplivati na kasnejšo vlago v hiši. Zavedati se morate, da sedaj, ko je hiša še brez fasadne obloge in s starimi okni, le ta »diha.« Z vsakim od teh posegov boste hišo v veliki meri zaprli in je brez ustreznega prezračevanja možen pojav vlage, še posebej bo to izrazito po menjavi oken.

Svetujemo vam, da najprej hišo hidroizolirate, torej obkopljete, naredite hidroizolacijo in drenažo. S tem boste preprečili vstop vlage v zidovje iz tal, ki pa zaradi kasnejše toplotne izolacije ne bi mogla izhlapeti. Sledi menjava oken in drugega stavbnega pohištva ter strehe. Šele na koncu se izvaja toplotna izolacija.

Glede na to, da smo na našem portalu že pisali o toplotni izolaciji kamnitih hiš, vam svetujemo, da si preberete sorodne odgovore.

 


 

30.06.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog