Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Zemeljski plin – udoben, varčen, varen in ugoden

Objavljeno dne 11.10.2019

Zemeljski plin je vsestransko uporaben energent – v gospodinjstvu ga tako uporabljamo za ogrevanje prostorov, pripravo tople sanitarne vode in kuhanje. Njegova uporaba je praktična, varčna, udobna, pri pravem dobavitelju pa tudi denarnici prijazna.

Zemeljski plin je naravni vir, ki med vsemi fosilnimi energenti velja za okolju najbolj prijaznega, saj ima majhne izpuste ogljikovega dioksida, prašnih delcev in drugih onesnaževal. Poleg tega ima visoko kurilno vrednost, sodobne plinske peči pa zagotavljajo visoke izkoristke, kar pomeni, da so – tudi zaradi ugodne cene - prihranki pri ogrevanju veliki in stroški za investicijo se hitro povrnejo.  

Še en dejavnik je, ki govori v prid uporabi zemeljskega plina: zanesljiva oskrba. Plinovodno omrežje je v Sloveniji namreč dobro razvito, s skupno dolžino, ki presega 4700 kilometrov. Od tega jih v Petrolu upravljajo z 1195 kilometri v 29 občinah.

Če razmišljate, da bi se tudi vi pridružili zadovoljnim Petrolovim odjemalcem zemeljskega plina, se boste lahko že v nekaj klikih ekonomično in udobno ogrevali že v novi kurilni sezoni. Pri tem pa ne pozabite na tri ključna pravila varne in ekonomične uporabe tega vsestranskega energenta.


Poskrbite za redno vzdrževanje 

Marsikdo, ki razmišlja o uporabi tega nizkoogljičnega goriva, se sprašuje, ali je njegova uporaba varna. Skrb je odveč, saj so plinske napeljave in porabniki (kot so štedilnik, plinski kotel ali grelnik vode) izdelani po strogih varnostnih predpisih, zato je nevarnost uhajanja plina minimalna. Res pa je, da je treba notranje plinske napeljave in plinske peči v gospodinjstvu uporabljati pravilno, predvsem pa poskrbeti za redno vzdrževanje.  

Kaj to pomeni? Če imate plinski štedilnik, morate tako redno pregledovati gibljivo cev, s katero je štedilnik priključen na plinsko napeljavo – cev ne sme biti zvita ali premočno prepognjena, če je poškodovana, pa jo je treba takoj zamenjati.  

Če imate starejšo plinsko peč, ki zrak, potreben za gorenje, zajema iz prostora, je treba poskrbeti, da odprtine za dovod zraka v oknih, vratih ali zidu niso zaprte ali prelepljene – v tem primeru lahko namreč zmanjka zraka za zgorevanje, posledica pa je zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Poleg tega ne pozabite na redne letne servisne preglede plinske kurilne naprave in dimnika. 

Verjetnost je majhna, a vseeno: poskrbite za varnost

Čeprav je nevarnost uhajanja plina minimalna, je dobro vedeti, kaj storiti in kako ukrepati, če v zraku zaznate vonj po plinu: 

  • Odprite vsa okna in vrata, da naredite prepih. 
  • Zaprite dovod plina pred plinomerom ali na glavni plinski zaporni (požarni) pipi. 
  • V prostorih z vonjem po plinu ne uporabljajte odprtega plamena, ne kadite, ne prižigajte vžigalic, vžigalnikov, električnih stikal in vtičnic, ne uporabljajte zvoncev in telefonov. 
  • Opozorite druge stanovalce in zapustite stavbo.  
  • Tudi ob le rahlem vonju po plinu v stavbi ali zunaj nje takoj obvestite sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina – telefon uporabite zunaj stavbe!  


 

Izberite ugodnega dobavitelja

Zamenjava dobavitelja je popolnoma brezplačna, preprosta in hitra. Ko izberete želenega ponudnika, ta opravi vse potrebno za preklop. Sporočiti mu morate le vaše osebne podatke in številko vašega odjemnega mesta, ki jo najdete na svojem računu za zemeljski plin. Takoj, ko bo vaš novi dobavitelj vašo zahtevo in vse potrebne podatke prejel, vam bo v nekaj dneh v podpis poslal pogodbo o dobavi. No, nekateri dobavitelji so ta postopek še poenostavili: pri Petrolu, na primer, boste njihov odjemalec postali kar preko spleta, v treh preprostih korakih. Novi odjemalci boste v spletni obrazec vnesli svoje osebne podatke in priložili sliko zadnjega računa, Petrol pa vam bo po elektronski pošti poslal pogodbo, do katere dostopate z unikatno kodo, ki jo prejmete v SMS sporočilu. Pogodbo podpišete s klikom na gumb, za vse ostalo poskrbi Petrol.

Ne spreglejte pa niti ugodne ponudbe, ki jo Petrol ponuja novim odjemalcem zemeljskega plina. Ob preklopu vam ponuja kar 20 % popust na njihov redni cenik za eno leto ter obenem podarja še 20 € dobrodošlice za naslednji nakup na bencinskem servisu. Še več za ugoden račun Petrol Zemeljskega plina bodo poskrbeli tudi, ko se akcijska ponudba izteče. Vsak nakup na Petrolu – da, tudi plačilo položnic za plin – vam namreč prinaša Zlate točke, ki jih lahko unovčite za denarnici prijaznejši račun električne energije. TUKAJ se lahko za ugodnejšega dobavitelja odločite že danes.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog