Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Želite občutno prihraniti pri ogrevanju?

Objavljeno dne 05.12.2012

IR ogrevanje – ogrevanje nove generacije

Ogrevanje je eden večjih stroškov, ki jih moramo plačevati vsi, lastniki ali najemniki nepremičnin. Razlike med stroški, ki jih moramo plačevati so seveda odvisne od več dejavnikov, med drugim tudi od tega, kaj je naša osnovna surovina, ki jo uporabljamo za  ogrevanje. Boško Praštalo iz Kranja se je odločil, da bo svojo hišo ogreval z IR paneli in svoje odločitve ni nikoli obžaloval.

IR grelni paneli so alternativna oblika klasičnega ogrevalnega sistema in toplotnih črpalk. IR paneli delujejo na elektriko in zaradi svoje tehnologije predstavljajo veliko bolj zdravo in predvsem naravno obliko ogrevanja.Kakšna je bila investicija?

Boško nam pove, da je začetna investicija znašala okoli tri tisoč evrov, v katero so všteti termostati v vsaki sobi in montaža. Vložek se bo povrnil že v parih letih. Z družino živi v starejši hiši v pritličju, stanovanje pa je veliko 70 kvadratnih metrov. Hiša je bila leta 2010 znotraj obnovljena, izolacija pa je še vedno ostala stara, to pomeni opeka in 5 centimetrov izolacije oziroma stiropora: ˝V lanski sezoni smo porabili okoli 1.200 litrov kurilnega olja, strošek je bil približno 1.000 evrov. Pri današnji ceni kurilnega olja bi bil strošek več kot 1.200 evrov.˝ Boško se je pred kratkim odločil, da se bodo namesto z kurilnim oljem raje ogreval z IR paneli: ˝V letošnji sezoni smo imeli stroškov z ogrevanjem okoli 550 evrov, kar pomeni, da smo privarčevali okoli 650 evrov, če pa prištejmo še strošek servisa peči in dimnikarske storitve je privarčevani strošek še višji ˝je zadovoljen Boško in dodaja: ˝Dobil pa sem tudi možnost vračila po 12 mesecih, v kolikor s porabo ne bi bili zadovoljni.˝

Toplota za vse potrebe

˝Pomembno je izpostaviti, da izredno hitro čutimo to toploto. Ko začnejo paneli delovati, je tako, kot da bi iz sence prišel na sonce. Toploto seveda lahko reguliramo in prilagajamo željam posameznika. Lansko leto je bila žena, po dolgem času, spet zadovoljna s toploto v hiši. ˝ Ko se odločite za panele je izredno pomembno, da se vgradi prava moč panelov: ˝Ker ima naša hiša relativno slabo izolacijo smo se odločil, da bomo za vsak prostor kupil močnejše panele, kot so predvideni, skupna moč panelov pa znaša 5535 W, poraba je torej podobna, kot bi vklopili dva likalnika. ˝ Kot pojasnjuje Boško je delovanje panelov neslišno, sami paneli ne svetijo ali žarijo, ker so montirani na strop pa so praktični in neopazni, na njih se ne nabira prah. Poleg tega pa so učinkoviti pri preprečevanju nastanka plesni. Izredno pa je zadovoljen, ker pri panelih ni nobenega vzdrževanja, nobenih servisov: ˝Vse kar moramo narediti je, prižgati in ugasniti termostat.˝Strokovnjak svetuje:

˝V primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja, je investicija v IR ogrevanje relativno poceni, stroški ogrevanja so nizki, vgradnja je enostavna, zagotovljena je 10 - letna garancija. Moj nasvet je, da kupijo kvalitetne panele. Kot pri vseh ostalih produktih je možno na trgu najti slabe panele. Zelo pomembno je, da kupijo zadosti močne panele, samo na ta način bo sistem deloval in ne bo velikega stroška za ogrevanje. Zmotno je prepričanje, da bo pri večji moči panelov tudi strošek ogrevanja  večji. Močnejši paneli hitreje pridejo do želene temperature in se posledično hitreje ugasnejo. Če imamo v prostoru panele, ki so prešibki, to pomeni, da bodo ti paneli dalj časa delali, da dosežejo želeno temperaturo in posledično bo poraba večja. Vsekakor naj povabijo svetovalce oziroma zastopnike, da si ogledajo objekt, prostore, da na osnovi tega pripravijo ponudbo. Veliko faktorjev vpliva na to, kakšen panel je primeren za določen prostor.˝ (Aleš Babič – svetovalec za varčno ogrevanje).

Zakaj z IR grelnimi paneli prihranimo do 60%

  1. Zaradi toplejših sten, tal in predmetov je občutek toplote za cca. 3 stopinje °C večji. Že s tem prihranimo cca. 20% energije.
  2. IR grelni paneli delujejo na elektriko in zaradi nove IR tehnologije so izjemno varčni. Cena električne energije je bolj stabilna od cene kurilnega olja in plina, saj lahko električno energijo pridobivamo iz različnih virov (sončne, veterne, hidro elektrarne...). V zadnjih 10-ih letih se je elektrika dražila v povprečju 4% na leto, kurilno olje in plin pa več kot 13%.
  3. Ob zračenju manj izgub - ogreti predmeti zadržujejo toploto bolj dolgo, kar posledično pomeni prihranek pri stroških ogrevanja.
  4. Večji učinek izolacije - grelni IR paneli sušijo zidove. Dejstvo je, da vlažni zidovi zmanjšajo učinek izolacije do 50%.
  5. Vsak prostor je individualno krmiljen - spalne in druge prostore, ki jih manj uporabljamo ogrevamo na nižji temperaturi. S časovnim krmiljenjem in termostatom prihranimo od 30 do 60% električne energije.
  6. Prihranimo tudi pri investiciji - investicije so do 70% nižje v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja, saj ne potrebujemo peči, kotlovnice, dimnika, cevi... Investicija v IR grelne panele se povrne v cca. 3 letih


Primerjava radiatorskega in IR ogrevanja

Podjetje EKOSEN organizira DNEVE ODPRTIH VRAT za oglede IR ogrevanja s paneli SUNLIFE direktno pri uporabnikih. To je priložnost, da iz prve roke izveste o izkušnjah, ki jih uporabniki IR ogrevanja imajo. Prijave na E-mail: [email protected]. Vpišite v zadevo - PRIJAVA - DAN ODPRTIH VRAT.

 

Vir: SLONEP

Več: http://www.ekosen.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog