Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Zakaj litoželezna vrata za kamin?

Objavljeno dne 08.09.2014
Veliko vlogo pri dobrem delovanju kamina imajo tudi vrata kamina. Marsikdo se odloči za nakup kamina zgolj na podlagi cene ali izgleda. Na ceno med drugim vplivajo tudi materiali, iz katerih je kamin izdelan. Takšna odločitev se lahko konča z dobro mero razočaranja, saj se lahko zgodi, da izbrani kamin nikakor ne ustreza vašim pravim željam in potrebam.

Litoželezna vrata so temperaturno izjemno odporna in se ne krivijo, zato je skoraj gotovo, da bodo v vsej življenjski dobi kamina dobro nalegala. To pomeni, da bo kamin ostal zrakotesen, kar prinaša dve pomembni prednosti.

Prva prednost je v tem, da v prostor ne uhaja nevarni ogljikov monoksid, druga velika prednost pa je v tem, da boste moč gorenja ognja in s tem temperaturo v prostoru, lahko regulirali skozi vso življenjsko dobo kamina.

Pri kaminih, ki nimajo litoželeznih vrat se rado zgodi, da se vrata pod temperaturnimi pritiski sčasoma ukrivijo, s tem pa kamin izgubi zrakotesnost. To pomeni, da zrak neovirano prehaja tako iz kamina v prostor kot iz prostora nazaj v kamin, s tem pa izgubite nadzor nad tem, kako močno bo ogenj gorel. Se pravi, da v primeru, ko želite podaljšati trajanje gorenja s pomočjo pripiranja dovoda zraka v kamin, tega ne bi mogli storiti, saj bi kamin nemoteno zajemal zrak iz prostora mimo ukrivljenih vrat. Posledično je takšen kamin zelo neekonomičen, saj zaradi nemotenega dotoka zraka polena dobesedno »posesa« skozi dimnik, vi pa morate za isti učinek nalagati drva bolj pogosto in potratno.

Zato predlagamo, da se pred izbiro kaminske peči prepričate, ali ima le ta litoželezna vrata ali pa proizvajalec uporablja kakšno kompromisno rešitev kot so trojna zapirala.

Za še več nasvetov si naložite brezplačni priročnik za izbiro pravega kamina:

http://www.kamini-ogrevanje.si

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog