Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Študija: Biomasa – več dodane vrednosti na regionalni ravni

Objavljeno dne 11.11.2015

»V procesu pospešene uporabe biomase za potrebe ogrevanja se sistematično izpodriva poraba fosilnih energentov ob tem pa se viša potreba po regionalni delovni sili«. To je ena od ugotovitev študije, ki jo je na področju širše štajerske regije izvajala Avstrijska energetska agencija (AEA). Študija nakazuje dodano vrednost biomase, kot naravnega energenta in povezavo med uporabo in pridelavo biomase ter lokalnimi denarnimi tokovi regije.

Številke govorijo v prid pridelavi, predelavi in uporabi biomase

Na področju t. i. KEM regije (modela klimatske in energetske regije) na avstrijskem Štajerskem so predstavljene številke raziskave pokazale osupljive rezultate, ki govorijo v prid pridelavi, predelavi in porabi trde biomase. Energetski presek v regiji kaže, da je 53 % uporabnikov za potrebe ogrevanja odvisnih od fosilnih energentov, preostalih 47 % uporabnikov pa stavi na uporabo trde biomase. Odstotek, ki za lastne potrebe uporablja biomaso, zagotavlja skupno 31 regionalnih delovnih mest, fosilni energenti pa zagotavljajo le 4,2 delovna mesta v neposredni lokalni skupnosti. Regionalni denarni odliv pri uporabi biomase je 0, 9 milijonov evrov, pri fosilnih energentih pa je številka kar nekajkrat višja, skupno in presega skupno 7,1 milijona evrov. Izmerjen delež emisij toplogrednega CO2 zaradi fosilnih goriv je 31.100 ton letno, pri uporabi biomase pa je izmerjen delež emisij na letni ravni zgolj 800 ton.

Šteje regionalna dodana vrednost

»Za dolgoročen uspeh lokalnega okolja in samovzdržnost posamezne regije je najpomembnejše kako ustvariti regionalno verigo zaposlovanja. Od primerne skrbi za gozdove, do pridelave, prevoza lesa ter izdelave trde biomase, ki je primerna za nadaljnjo uporabo v domačih ogrevalnih sistemih«, je ob tem dodal Peter Trauptmann, generalni direktor Avstrijske energetske agencije (AEA). Izračun je pokazal, da je za pripravo enega terajoula (TJ) toplote iz biomase, potrebno 168 regionalnih delovnih ur, kar močno presega fosilne energente, ki za pripravo enega TJ toplote potrebujejo zgolj 21 regionalnih delovnih ur. Podatki raziskave so pokazali šestkrat večjo dodano vrednost pri pridelavi, predelavi ter uporabi biomase.

Trezen razmislek

Regionalne razvojne pobude so pomemben in izjemno vitalen del učinkovitega in dolgoročnega delovanja celotnega gospodarstva. Gozdovi v Sloveniji pokrivajo dobrih 58 % naše površine, lesna zaloga pa je ocenjena na 338 milijonov kubičnih metrov. Lesni prirastek znaša dobrih 8 milijonov kubičnih metrov letno, izrabljamo pa zgolj 43 % prirastka, kar Slovenijo uvršča v skupino držav z izjemnim potencialom za stabilno in učinkovito energetsko oskrbo.

KWB priročnik o gorivu

Če imate kakršna koli vprašanja ali se zanimate za nakup in prenovo ogrevalnega sistema, vas vabimo, da vzpostavite stik in se pozanimate o različnih možnostih energetske sanacije. Možnost pridobivanja subvencij EKO sklada za naložbe v prenovo in vgradnjo kotla na biomaso ter možnost pridobitve KWB financiranja so zgolj dodatni razlogi za to, da prihodnost obarvamo zeleno.

Priročnik o gorivu z vsemi informacijami o priporočilih za uporabo in skladiščenju goriva, lahko najdete tukaj.

Tehnološki razvoj kot merilo kakovosti

Tehnološki napredek je tisti, ki loči najboljše od sivine ostalih ponudnikov. Pri podjetju KWB smo zato ponosni na največji raziskovalni  inštitut za biomaso v Evropi, na sedežu podjetja, v majhnem mestecu st. Marghareten ob Rabi, na avstrijskem Štajerskem. Inovativne ideje, intenzivno raziskovanje in stalna nadgradnja, so nas privedle med vodilne na področju ogrevalnih sistemov na lesno biomaso. Korekten odnos, kvaliteten izdelek ter strokovnost posebno izšolanih partner inštalaterjev so razlogi zadovoljstvo in zaupanje več kot 70.000 strank.

KWB, moč in toplota iz biomase d. o. o.
Vrečerjeva 14, SI-3310 Žalec
Telefon: +386 (0)3 839 3080
E-Mail: [email protected]

Družina izdelkov KWB – ogrevanje na biomaso

Družina izdelkov KWB obsega sodobne kotle na pelete KWB Easyfire 2,4 -35kW ter KWB Pelletfire+ 45-135kW, sekance in pelete KWB Multifire 20-120kW, večje moči KWB Powerfire 130-300 kW, polena KWB Classicfire 18-50kW ter solarne sisteme KWB EasySun in KWB MultiSun za toplotno oskrbo vse od individualnih hiš, večjih zgradb, do manjših daljinskih omrežij.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog