Novice - Ogrevanje in klimatizacija

novica

Prodaja toplotnih črpalk je v porastu

Objavljeno dne 07.12.2015

Trg toplotnih črpalk v zadnjih letih raste z izjemno hitrostjo in vse bolj jasno postaja, da je to sistem ogrevanja prihodnosti. Prodaja toplotnih črpalk, ki predstavljajo energetsko učinkovito alternativo za ogrevanje in ohlajanje stanovanjskih, poslovnih in industrijskih zgradb, je tako v porastu.

Toplotne črpalke so dolgoročno veliko bolj koristen in primeren način ogrevanja, pa ne samo za okolje (oddajo manj CO2), temveč tudi za vaš bančni račun. V primerjavi z oljem in plinom so stroškovno učinkovitejše, prav tako zahtevajo manj vzdrževanja, zato zagotovo ne preseneča podatek, da se je v letu 2014 njihova prodaja dvignila za približno 3,5 %, podatki za iztekajoče se leto pa kažejo, da se pozitivni trend nadaljuje.

Kakšni so trendi?

Ko govorimo o trendih, je treba izpostaviti značilnosti, ki se kažejo. Glavni vir za delovanje toplotnih črpalk je zrak, in tako bo ostalo tudi v naslednjih letih. Sicer pa je trg sanitarnih toplotnih črpalk najhitreje rastoč trg v Evropi, kar dokazuje podatek, da se je njihova prodaja v letu 2014 podvojila. Za konec pa – narašča tudi priljubljenost uporabe toplotnih črpalk v večjih industrijskih obratih.

Poglejmo številke

Če nekoliko podrobneje pogledamo številke, lahko zelo hitro ugotovimo, da je bilo po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev toplotnih črpalk v letu 2014 v Evropi prodanih kar 796.746 toplotnih črpalk! Zagotovo je impresiven podatek, da so na večjih trgih, kot sta Francija in Italija, v samo letu dni prodali več kot 100.000 enot. Nič kaj veliko pa ne zaostajajo države, kot so Nemčija, Španija, Norveška in Finska, kjer letno prodajo okrog 50.000 toplotnih črpalk. Pozitiven trend se nadaljuje tudi v letu 2015. V primerjavi z letom 2014 se je prodaja toplotnih črpalk na Irskem dvignila za 53,5 %, v Litvi pa za 52,1 %. Podobno rast prodaje toplotnih črpalk beležijo tudi v ostalih evropskih državah.

Kakšen je torej vzrok za takšen porast?

Nekateri razviti trgi so vidno doživeli poseben razvoj. Francija in Norveška, na primer, lahko svojo rast v veliki meri pripišeta številu razvojnih projektov v teku. Veliko teh projektov mora upoštevati rešitve varčevanja energije in denarja in tako posegajo po toplotnih črpalkah, da bi zadovoljili potrebe po energijskem in finančnem varčevanju. Nekatere vlade celo uvajajo strožje zahteve glede stavbnega gradbeništva – toplotne črpalke lahko ljudem pomagajo, da dosledno upoštevajo te predpise. To je še posebej obetaven razlog za rast, saj bodo najverjetneje temu sledile tudi ostale države. Ne gre pa samo za prenovo. Povečane naložbe tistih, ki iščejo dolgoročno varčevanje, imajo prav tako velik vpliv. Porabniki postajajo pozorni na vse višje cene nafte in zemeljskega plina, začeli so iskati alternativne rešitve.

Pogled v prihodnost

Obstaja seveda veliko razlogov za optimizem glede prihodnosti toplotnih črpalk. Rast trga se nadaljuje, saj vedno več ljudi želi pozitivno vplivati na okolje in ustvariti dolgoročnejši finančni načrt. Francija proizvede največ energije iz obnovljivih virov in je vodilna v številu prodanih toplotnih črpalk v letu 2014. Švedska prav tako proizvaja več energije iz obnovljivih virov kot večina evropskih držav, ima pa tudi dobro prodajo.

Če bi izjemno rast skandinavskih držav prenesli na ostale evropske države, bi bila letna prodaja toplotnih črpalk 5-krat večja kot danes – približno 4,9 milijona enot na leto. Večina evropskih držav bo najverjetneje sledila trendom, ki jih postavljata Finska in Norveška, zato bodo prihodnja leta izjemno pozitivna za evropski trg toplotnih črpalk.

Poudariti je treba, da veliko trenutno vejavnih uredb določa nadaljnje povečanje uporabe toplotnih črpalk. Ena izmed teh uredb je energijsko označevanje. Razpon od A++ do G bo porabnikom ponudil bistvene informacije o energijski in okoljski učinkovitosti toplotne črpalke in zagotovil večje zaupanje v izdelek. To je ključnega pomena, saj se veliko porabnikov ne zaveda, da obstajajo izvedljive alternative tradicionalni peči ali klimatski napravi. Takšna povečana ozaveščenost porabnikov lahko spodbudi proizvodnjo boljših in bolj učinkovitih toplotnih črpalk, ki lahko v prihodnjih letih pomagajo pri doseganju ciljev glede obnovljivih virov energije in energijske učinkovitosti.

Termo Shop d.o.o.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog