Novice - Ogrevanje in klimatizacija

novica

Lesni peleti so v poletnem času cenejši in bolj kakovostni

Lesni peleti so v poletnem času cenejši in bolj kakovostni
Objavljeno dne 01.08.2014


Ogrevanje z lesnimi peleti je v zadnjih nekaj letih v primerjavi z ostalimi energenti v porastu. Predstavljajo namreč obnovljiv vir energije, ki je cenejši in okolju prijaznejši. Kljub temu da so lesni peleti primerljivo cenejši od zemeljskega plina ali kurilnega olja, lahko dodatno privarčujete, če se za nakup odločite že v poletnem času. Zdaj je na trgu povpraševanje manjše, ponudbe so ugodnejše. Lesni peleti, ki jih boste kupili poleti, so tudi bolj kakovostni, saj proizvodnja v tem času ni tako obremenjena kot v kurilni sezoni. Tako vam lahko ostane kakšen evro več za poletni oddih. Poleg tega pa naj vas ne skrbi prevoz velike količine peletov, saj je velikokrat dostava na dom brezplačna.

Če gradite hišo ali menjate način ogrevanja, priporočamo, da se odločite za sodobno peč na lesne pelete. Strošek bo na začetku nekoliko večji, ampak se vam bo odločitev na dolgi rok obrestovala. Opravkov, vezanih na peč na pelete, sicer i veliko: 1x na teden ali na 14 dni je potrebno očistiti pepel, za vse ostalo poskrbita dozirnik in avtomatika. Na količino pepela vpliva struktura peletov. Velja pravilo, da bolj kot so peleti kakovostni, manj je treba čistiti, zato bodite pri nakupu še posebej pozorni. Za kakovostnimi peleti naj bi po kurjenju v peči ostal siv pepel, za slabšimi pa žlindra, ki uničuje kotel.

Nekaj uporabnih nasvetov o tem, kako prepoznati kakovostne lesne pelete, je podal mag. Mitja Terče, direktor Elektra Celje Energija: »Kakovostni lesni peleti so svetle barve, gladki, kompaktni in v vreči ne puščajo prahu. Najkakovostnejši so narejeni iz 100 % lesa, brez primesi lepil, lubja in kemikalij. Poudaril bi, da nam uporaba lesnih peletov ponuja korak naprej k čistejšemu okolju, saj zmanjšamo emisije toplogrednih plinov.« Test, kako kakovostni so peleti, lahko izvedete tudi doma. Pelete namočite in jih nato precedite skozi filter ali robček. V kolikor na robčku ostanejo črne pike, so to po vsej verjetnosti sledi primesi, kot sta zemlja ali lubje. Takšnim peletom se v prihodnje izogibajte. Pri preizkusu z vodo bodite pozorni tudi na to, ali peleti plavajo na gladini ali potonejo. Če potonejo, to pomeni, da so kakovostni in primerni za uporabo. Priporočljivo je tudi, da so peleti primerljive dolžine (ne daljši od 5 cm), se ne krušijo, po sestavi pa je bolje, če prevladuje ena vrsta lesa (iglavci ali listavci).

Uporaba lesnih peletov ima še kar nekaj pozitivnih učinkov tudi na družbo. To so večja energetska samooskrbnost, več novih delovnih mest in nove aktivnosti na kmetijah ter podeželju. Za izbiro energenta iz obnovljivih virov pa vam bo hvaležna tudi narava.

 

Maša Lesjak
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog