Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Kaminski vložki in načini obzidave

Objavljeno dne 21.11.2014

Kamini z vgrajenimi kaminskimi vložki so vedno bolj priljubljen način ogrevanja v slovenskih domovih. Kaminski vložek je industrijski izdelek, ki ustreza toplotno-tehničnim, ekološkim, varnostnim in estetskim zahtevam trga. Predvsem pa izpolnjuje vse norme in predpise določene s strani stroke. Seveda pa k kovinskemu jedru kamina spada tudi obloga, s katero kamin postane končen izdelek oziroma dovršena grelna naprava, ki učinkovito opravlja svojo nalogo.

Kaminski vložek je jedro kamina, ki pa šele s pravilno obzidavo postane popolna grelna naprava. Izbira nekvalitetnega materiala ali napačnega načina obzidave lahko pripelje do tega, da imamo doma neučinkovito ali celo nevarno napravo. V pečarstvu Hrovat iz Mengša Vam nudimo široko izbiro kaminskih vložkov podjetij Spartherm, Brunner in Leda iz Nemčije ter kvalitetnih pečarskih materialov za obzidavo.

S strokovno izvedeno obzidavo lahko same lastnosti kaminskega vložka prilagajamo našim potrebam. S spreminjanjem obzidave spreminjamo tudi moč same naprave, oz. njeno delovanje raztegnemo na daljše obdobje s tem pa omogočimo bolj ugodno in udobno ogrevanje ter povečamo življenjsko dobo naprave.


Obzidava s kaminbau ploščami

V zadnjih letih so se pojavili novi visoko tehnološki materiali ki omogočajo izdelavo vrhunskih izdelkov v pečarski stroki. Lastnosti teh materialov določajo tudi način delovanja naprave in z izbiro teh materialov si lahko kamin zamislimo skoraj povsem po svojih željah.

Materiali:

  • Pečarski šamot - Zaradi svoje sposobnosti velike akumulacije toplote omogoča pridušen prehod toplote iz notranjosti kamina v prostor in tako poskrbi za enakomerno porazdelitev toplote po obodu, ki se potem enakomerno odvaja v prostor.
  • Liti šamot -  Material, ki zaradi primesi silicijevega karbida omogoča hiter prehod toplote v prostor, ki se zato segreje kmalu po začetku kurjenja.
  • Kaminbau plošče - Material, ki sestavlja te plošče ima lastnosti, ki omogočajo hiter pred toplote iz notranjosti oboda v prostor, ki se hitro segreje. Hkrati pa ima sposobnost akumulacije toplote in tako v sebi zadržuje toploto, ki jo obod seva še dolgo po tem, ko ogenj že ugasne. Predstavljajo torej kombinacijo obeh, pečarskega šamota in litega šamota.

Vsi ti materiali so kakovostni in so vrhunski izdelek poleg tega pa so zelo praktični pri montaži, saj z njimi lahko tvorimo praktično vse oblike.

Kot smo že prej povedali, obzidava kamina definira tudi njegov način delovanja. Glede na način ogrevanja ločimo več vrst kaminov:

  • Toplozračni kamini - Prostor se ogreva izključno s konvekvcijo zraka, ki kroži med prostor in notranjostjo oboda skozi zračnike in tako raznaša toploto iz notranjosti kamina v prostor. Na ta način hitro ogrejemo prostor.
  • Akumulacijski kamini - Prostor se ogreva izključno s sevanjem oboda kamina. Zrak ne kroži pač pa se toplota prenaša na obod, kjer material to toploto absorbira in jo z zamikom oddaja v prostor. Dobimo prijetno sevalno toploto, ki blagodejno vpliva na bivalno ugodje.
  • Kombinirani kamini - To so kamini pri katerih sta omogočena oba načina ogrevanja. Lahko preprosto ogrevamo prostor z izmenjavo konveksnega zraka ali pa to zapremo rešetke in tako se toplota prenaša na obod,  kot pri akumulacijskem kaminu. Kamin take vrste lahko povsem ugodi našim potrebam, saj nudi hitro segrevanje prostora s konvekcijo in sevalno toploto oboda.

Seveda pa morajo biti v kaminu poleg materialov, ki toploto absorbirajo, vgrajeni v smeri proti steni tudi materiali za toplotno in v primeru lesenih sten tudi za protipožarno zaščito. Materiali, ki se uporabljajo so v obliki plošč in so proizvedeni na osnovi vermikulita ali pa kalcijevega silikata. S pomočjo teh plošč se rešimo nepotrebnih toplotnih izgub v smeri zidov, kar še poveča učinkovitost same naprave. Poleg tega pa se pri uporabi take vrste izolacijskih materialov pri konveksnem kroženju zraka ne dvigujejo mikro delci in prah, kakor se to dogaja pri uporabi izolacijske volne. Ne vpliva na kvaliteto zraka v prostoru in ne škodi zdravju.


Vgradnja izpihovalnih rešetk

Sedaj smo ugotovili, kateri materiali so primerni za obzidavo peči. Seveda pa se na trgu pojavljajo tudi izvajalci, ki omenjenih materialov ne uporabljajo. Največkrat jih nadomestijo z plinobetonom (siporeksom) ali gips ploščami (knauf). Ta dva materiala sta za obzidavo kamina povsem neprimerna. Razen v primeru kadar so kaminski vložki namenjeni izključno konvekcijskemu (toplozračnemu) načinu ogrevanja.  Plinobeton ima izrazite termoizolacijske lastnosti, kar pomeni da zadržuje toploto v notranjosti kamina in je ne prevaja v prostor niti je ne akumulira. To povzroča pregrevanje kamina in onemogoča pravilno delovanje naprave. Zmanjšuje izkoristek in toplotni učinek naprave, saj nam ne nudi toliko kolikor bi nam ob pravilni obzidavi. Pri mavčnih ploščah je situacija povsem podobna, ravno tako kakor plinobeton je to neprimeren material za obzidavo kaminskih vložkov, saj njegove lastnosti izrazito negativno vplivajo na delovanje.  Možna je edino uporaba plinobetona za podstavke in nosilce zaradi njegove uporabnosti in cene, vendar to le na mestih, kjer ne nastaja visoka temperatura.


Končan kamin

Namen tega članka je pokazati, kako lahko napačna izbira materiala za obzidavo povsem spremeni kamin in ga dopolni tako, da dobimo vrhunsko grelno napravo. V nasprotnem primeru, z izbiro nizkocenovnih in napačnih materialov, kot sta plinobeton in gips plošče, pa kamin ne bo nikoli deloval kot bi lahko in bo prihajalo do pregrevanj in možnih poškodb oboda kamina. Ko se odločate za vgradnjo kamina v vaš dom pomislite, ali želite vrhunski izdelek, ki vas bo grel in vam bo okras doma ali neko nekvalitetno grelno telo, ki svoje funkcije ne opravlja niti približno tako, kot bi jo moralo.

Hrovat Jurij inž.stroj.,pečarski mojster

Vir: SLONEP

Več: http://www.pecarstvo-hrovat.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog