Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Kaminske peči na pelete

Objavljeno dne 10.04.2015

V pečarstvu Hrovat Vam poleg klasičnih lončenih peči in kaminov ponujamo tudi široko ponudbo kvalitetnih kaminskih peči. Med njimi so vedno bolj priljubljene kaminske peči na lesne pelete.

Lesni peleti so zaradi enostavne in komfortne uporabe, ugodne cene energenta ter majhnih emisij v ozračje v zadnjih letih postali vedno bolj priljubljen energent. Zelo priljubljene so tudi sobne ogrevalne naprave na pelete kot so kaminske peči. Vedno pogosteje se kupci odločajo za nakup kaminskih peči na pelete s toplovodnih izmenjevalcem, ki omogoča ogrevanje celotne hiše in pripravo tople sanitarne vode.

Kaminske peči so industrijsko izdelane prostostoječe sobne ogrevalne naprave, ki se priklopijo direktno na dimovodno napravo. Njihova obloga je običajno iz pločevine ali litega železa z dekoracijskimi elementi iz keramike ali naravnega kamna. Modeli kaminskih peči iz naše ponudbe se med seboj razlikujejo po toplotni moči, obliki, dimenziji, vrsti obloge in ostalih lastnostih. Zelo pogosto se pri kaminskih pečeh na pelete pojavljajo izvedbe z toplovodnim izmenjevalcem.

Lesni peleti – ekološko in cenovno ugodno gorivo

Lesne pelete izdelujejo tako, da suho žaganje, ki nastane kot odpadek pri predelavi lesa, stisnejo in zlepijo z naravnimi lepili na osnovi škroba v majhne kose valjaste oblike premera okoli 6 mm in dolžine do 30 mm. Tako izdelani peleti so ekološko neoporečni, so okolju prijazno in čisto gorivo. Pepela je izredno malo. Količina pepela je odvisna od gostote in sestave peletov, od čistoče lesa s čim manj primesmi in lubja. Pelete dobavljajo v 15-kilogramskih vrečah ali s cisternami v primeru, da imate doma poseben skladiščni prostor za pelete.

1kg peletov = 2 l kurilnega olja, 650 kg peletov = 1 m³, 1 kg peletov = 4,9 kWh

Kvaliteta lesnih peletov

Tako kot pri kaminskih pečeh se na trgu tudi pri lesnih peletih pojavlja roba različne, v določenih primerih že močno vprašljive kvalitete .V Pečarstvu Hrovat vam priporočamo, da v peletnih pečeh uporabljate le lesne pelete visoke kvalitete, ki ustrezajo normam in predpisom. Tako se lahko izognete problemom z delovanjem kaminske peči, do katerih lahko pride pri uporabi nekakovostnega goriva.

Način ogrevanja prostora

Kaminske peči na pelete lahko predstavljajo dodaten vir ogrevanja, okras bivalnega prostora za ustvarjanje prijetnega ambienta ali pa glavni vir ogrevanja za celotno hišo. Zelo so priljubljene tudi v počitniških objektih, saj jih s pomočjo mobitela lahko vklopimo in krmilimo tudi na daljavo. Večina kaminskih peči na pelete se ponaša s steklom na vratih in tako omogoča opazovanje plamena v kurišču. Medsebojno se peči razlikujejo tudi po velikosti vgrajenega zalogovnika za pelete, ki pri večini modelov zadošča vsaj za dan delovanja pri polni toplotni moči.

Kaminske peči na pelete prostor ogrevajo s konvekcijo ter z direktnim sevanjem plamena v prostor skozi steklo na vratih. Zunanja površina kaminske peči se hitro segreje in začne prenašati toploto na okoliški zrak v prostoru. Pri boljših modelih prihaja zrak iz prostora tudi v notranjost peči med kurišče in zunanjo oblogo kjer se hitro segreje in nato skozi odprtine v oblogi peči prehaja nazaj v prostor. To kroženje pri peletnih pečeh večinoma s pomočjo dodatnega ventilatorja za vzpostavitev mehanske konvekcije.

Izkoristek

Izkoristki kaminskih peči na pelete znašajo okoli ali pa celo preko 90 %.

Enostavna montaža

Kaminske peči so enostavne za montažo, saj jih enostavno priklopimo na dimnik in že so pripravljene na delovanje. To omogoča tudi enostavno prenosljivost kaminskih peči. Vse kar potrebujemo so priključne cevi in ustrezna dimovodna naprava.

Opazne razlike v kvaliteti kaminskih peči

Seveda se kaminske peči med seboj močno razlikujejo po kvaliteti. Pozornemu kupcu je hitro jasno zakaj so lahko peči v trgovskih centrih tako ugodne. Za kupca najpomembnejša je življenjska doba izdelka, ki je pri kvalitetnih kaminskih pečeh neprimerno daljša. Lastnosti kot so npr. krmiljenje, dozirni polž, tipala, elektromotorji, dovod zgorevalnega zraka od zunaj, regulacija zgorevalnega zraka, tesnila, zapiranje vrat, kvaliteta materiala obloge, kvaliteta zgorevanja in še mnoge druge ločijo kvalitetne kaminske peči, ki jih dobite pri nas od tistih, ki jih lahko dobite pri večini trgovcev. Seveda pa Vam pri nas nudimo tudi strokovno svetovanje, preračun in montažo za Vas primerne kaminske peči na pelete in dimovodne naprave.

Kaminske peči na pelete H2O za ogrevanje celotne hiše in pripravo sanitarne vode

Izjemno priljubljene so kaminske peči na pelete s toplovodnim izmenjevalcem, ki omogočajo prenos dela toplotne moči naprave na vodo. Tovrstna naprava je povezana v sistem centralnega ogrevanja kjer služi kot glavni ali pa pomožni vir ogrevanja. Na centralni hranilnik toplote lahko poleg kaminske peči priključimo tudi druge ogrevalne naprave. Izredno priljubljena je kombinacija kaminskih peči s solarnimi paneli. Investitorji se pogosto odločajo za vgradnjo tovrstnih naprav da bi razbremenili oddajo toplote v prostor, ki pri današnjih načinih gradnje pogosto presega toplotne potrebe prostora. Na ta način odvečno toploto učinkovito prenesemo na centralni ogrevalni sistem in se izognemo pregrevanju prostora. Kvalitetna izdelava in montaža celotnega sistema od kaminske peči, hranilnika toplote, solarnih panelov, črpalk in krmiljenja pa do sistema talnega gretja ali radiatorjev igra tu še pomembnejšo vlogo.

Okras dnevne sobe in vir ogrevanja za celotno hišo

Kaminske peči na pelete s toplovodnim izmenjevalcem so v principu delovanja peletni kotli, ki pa si s svojo lepo zunanjostjo in prijetnim pogledom na plamen zaslužijo svoj prostor v dnevni sobi. Uporabljajo se kot glavni ali pomožni vir ogrevanja. Primerni so za vgradnjo v vse vrste hiš od klasičnih pa do nizkoenergijskih. Priljubljeni so tudi kot zamenjava za obstoječ zastarel in energetsko ter ekološko neprimeren vir ogrevanja. S kaminsko pečjo na pelete s toplotnim izmenjevalcem tako dobite istočasno vir ogrevanja in tople sanitarne vode za celotno hišo ter tudi prijeten okras svojega doma.

Prednost pred ostalimi ogrevalnimi sistemi

Ogrevalni sistem s kaminsko pečjo na pelete obratujejo pri visokih temperaturah, zato lahko poleg talnega in stenskega gretja enostavno ogrevamo tudi klasične radiatorje, kar pa ne velja za ostale trajnostne ogrevalne sisteme kot so npr. solarni paneli in toplotne črpalke. Ta sistema zaradi obratovanja pri nizkih temperaturah za ogrevanje klasičnih radiatorjev nista najbolj primerna.

Strokovna vgradnja, svetovanje in uporaba

Kaminske peči na pelete morajo biti tako kot tudi vse ostale sobne ogrevalne naprave  profesionalno vgrajene s strani strokovno usposobljenega mojstra pečarja. Ta Vam napravo strokovno vgradi, preveri tudi primernost dimovodne naprave in Vam svetuje kako napravo pravilno uporabljati. Pri kaminskih pečeh na pelete je izjemno pomembna uporaba kvalitetnih lesnih peletov in redno čiščenje ter vzdrževanje. Le z pravilno uporabo strokovno vgrajene kvalitetne kaminske peči bodo vaši zimski večeri ob soju plamenov prijetni in brezskrbni.

Vir: SLONEP

Več: http://www.pecarstvo-hrovat.si/novost.html?id=13

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog