Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Kaminske peči na drva

Objavljeno dne 10.12.2014

V pečarstvu Hrovat Vam poleg klasičnih lončenih peči in kaminov ponujamo tudi široko ponudbo kvalitetnih kaminskih peči.

Kaminske peči so industrijsko izdelane prostostoječe sobne ogrevalne naprave, ki se priklopijo  direktno na dimovodno napravo. Njihova obloga je običajno iz pločevine ali litega železa z dekoracijskimi elementi iz keramike ali naravnega kamna. Modeli kaminskih peči iz naše ponudbe se med seboj razlikujejo po toplotni moči, obliki, dimenziji, vrsti obloge in ostalih lastnostih. Vsem pa je skupno to, da lahko ogenj v kurišču opazujemo skozi velika vrata s steklom.

Način ogrevanja prostora

Kaminske peči prostor ogrevajo s konvekcijo ter z direktnim sevanjem plamena v prostor skozi steklo na vratih. Zunanja površina kaminske peči se hitro segreje in začne prenašati toploto na okoliški  zrak v prostoru. Pri boljših modelih prihaja zrak iz prostora tudi v notranjost peči med kurišče in zunanjo oblogo kjer se hitro segreje in nato skozi odprtine v oblogi peči prehaja nazaj v prostor. To kroženje zraka pri večini modelov poteka povsem naravno, predvsem pri peletnih pečeh pa je priljubljen dodatni ventilator za vzpostavitev mehanske konvekcije.

Kaminske peči so primerne za dodatno ogrevanje bivalnih prostorov,  še posebej so priljubljene  v počitniških objektih. Že kmalu po začetku kurjenja se začne zrak segrevati na toplih površinah peči, hkrati pa prostor segreva tudi direktno sevanje plamena skozi steklo. Večina kaminskih peči ima kurišča za 2-4 kg polen. Ta količina zadostuje za 1h do 1,5 h gorenja pri nazivni toplotni moči. Slabost kaminskih peči je, da se po prenehanju gorenja hitro ohladijo in prenehajo oddajati toploto v prostor. To pomeni, da moramo na vsake 1,5 h do 2h na novo naložiti, če želimo, da naprava obratuje pri nazivni toplotni moči. Pri boljših napravah se lahko odločimo za dodatni akumulacijski material, ki rahlo akumulira toploto v notranjost kaminske peči vendar to še zdaleč ni primerljivo s klasičnimi lončenimi pečmi. 

Zgornji diagram prikazuje spreminjanje toplotne moči in temperature zraka v prostoru po času. Opazimo lahko hiter začetek oddaje toplote, kar se kaže v hitrem dvigu toplotne moči in temperature v prostoru. Lepo je prikazan tudi hiter padec le-teh, ki je posledica pomanjkanja akumulacijskega materiala v sami peči.

Izkoristek

Kaminske peči odvisno od modela lahko kurimo s poleni, lesnimi briketi ali peleti. Izkoristki peči na polena in lesne brikete presegajo 78 %, pri peletnih pečeh pa se povzpnejo celo preko 90 %.

Enostavna montaža

Kaminske peči so enostavne za montažo, saj jih enostavno priklopimo na dimnik in že so pripravljene na delovanje. To omogoča tudi enostavno prenosljivost kaminskih peči. Vse kar potrebujemo so priključne cevi in ustrezna dimovodna naprava.

Opazne razlike v kvaliteti kaminskih peči

Seveda se kaminske peči med seboj močno razlikujejo po kvaliteti. Pozornemu kupcu je hitro jasno zakaj so lahko peči v trgovskih centrih tako ugodne. Za kupca najpomembnejša je življenjska doba izdelka, ki je pri kvalitetnih kaminskih pečeh neprimerno daljša. Lastnosti kot so npr. dovod zgorevalnega zraka od zunaj, regulacija zgorevalnega zraka, tesnila, zapiranje vrat, kvaliteta materiala obloge, kvaliteta zgorevanja in še mnoge druge ločijo kvalitetne kaminske peči, ki jih dobite pri nas od tistih, ki jih lahko dobite pri večini trgovcev. Seveda pa Vam pri nas nudimo tudi strokovno svetovanje, preračun in montažo za Vas primerne kaminske peči in dimovodne naprave.

Kurišče in dovod zgorevalnega zraka

Kvaliteta naprave se najbolj pokaže pri samem zgorevanju goriva v kurišču. Za popolno zgorevanje je bistvenega pomena visoka temperatura v kurišču, ki je pri kvalitetnih napravah iz klasičnega pečarskega šamota ali pa iz vermikulita, ki kurišče še dodatno izolira, kar omogoča višje zgorevalne temperature. 

Za kvalitetno zgorevanje pa je seveda zelo pomemben  tudi dovod zgorevalnega zraka, ki ga moramo dovesti iz okolice ali iz prezračevanega prostora. Zgorevalnega zraka mora bit v kurišču ob vsaki fazi zgorevanja ravno prav. Preveč zgorevalnega zraka pomeni nizke temperature v kurišču in prehitro ter nepopolno zgorevanje, pomanjkanje zgorevalnega zraka pa privede do nepopolnega gorenja, tvorbe škodljivih plinov ter sajenju stekla. Kvalitetne naprave imajo tako primarni zgorevalni zrak v kurišče doveden od spodaj (običajno skozi rešetko), sekundarni zgorevalni zrak pa priteka v kurišče ob steklu. Ta tako odriva dimne pline stran od stekla in tako preprečuje, da bi steklo postalo umazano. Najnovejše naprave višjega razreda imajo tudi terciarni dovod zgorevalnega zraka v zgornjem delu kurišča. Ta omogoča dogorevanje plinov in s tem še dodatno poveča izkoristek naprave in zmanjša škodljive emisije v ozračje.

Pri dovodu zraka je pomembno omeniti tudi RLU (ramuluftunabhängig) kaminske peči, ki so neodvisne od zraka iz prostora. To pomeni, da so še dodatno zatesnjene in primerne za uporabo v objektih z mehanskim prezračevalnim sistemom.

Kaminske peči H2O za ogrevanje celotne hiše in pripravo sanitarne vode

Izjemno priljubljene so kaminske peči s toplovodnim izmenjevalcem, ki omogočajo prenos dela  toplotne moči naprave na vodo. Tovrstna naprava je povezana v sistem centralnega ogrevanja kjer služi kot glavni ali pa pomožni vir ogrevanja. Na centralni hranilnik toplote lahko poleg kaminske peči priključimo tudi druge ogrevalne naprave. Izredno priljubljena je kombinacija kaminskih peči s solarnimi paneli. Investitorji se pogosto odločajo za vgradnjo tovrstnih naprav da bi razbremenili oddajo toplote v prostor, ki pri današnjih načinih gradnje pogosto presega toplotne potrebe prostora. Na ta način odvečno toploto učinkovito prenesemo na centralni ogrevalni sistem in se izognemo pregrevanju prostora. Kvalitetna izdelava in montaža celotnega sistema od kaminske peči, hranilnika toplote, solarnih panelov, črpalk in krmiljenja pa do sistema talnega gretja ali radiatorjev igra tu še pomembnejšo vlogo.

Strokovna vgradnja in svetovanje

Kaminske peči morajo biti tako kot tudi vse ostale sobne ogrevalne naprave  profesionalno vgrajene s strani strokovno usposobljenega mojstra pečarja. Ta Vam napravo strokovno vgradi, preveri tudi primernost dimovodne naprave in Vam svetuje kako napravo pravilno uporabljati. Le z pravilno uporabo strokovno vgrajene kvalitetne kaminske peči bodo vaši zimski večeri ob soju plamenov prijetni in brezskrbni.

Vir: SLONEP

Več: http://www.pecarstvo-hrovat.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog