Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Kamini in lončene peči v energijsko varčnih hišah

Objavljeno dne 10.11.2014

Idealne ogrevalne naprave za moderne objekte z majhnimi toplotnimi potrebami

Racionalna in učinkovita raba energije je vedno bolj pomembna tudi pri gradnji novih stanovanjskih in ostalih objektov. Investitorji se vedno pogosteje odločajo za energijsko varčne oziroma nizkoenergijske ali celo pasivne hiše, ki so pri nas v zadnjih letih postale kar nekakšen trend. Dvigajoče se cene energije za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode so poleg ekološkega vidika eden glavnih razlogov, zakaj se ljudje tako množično odločamo za gradnjo tovrstnih objektov.

Vemo, da so energijsko varčne hiše izjemno dobro izolirane, brez toplotnih mostov, imajo vrhunsko stavbno pohištvo z odličnim tesnjenjem ter običajno tudi prezračevalni sistem z rekuperacijo. Vse to vodi k nizkim toplotnim potrebam. Kljub temu pa tovrstni objekti po večini še vseeno potrebujejo klasični ogrevalni sistem za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode. Investitorjem se torej poraja vprašanje kakšen ogrevalni sistem je sploh primeren za vgradnjo v takšne objekte?

Kamini in lončene peči

Vsekakor predstavljajo kamini in lončene peči na drva ali lesne pelete eno od najbolj optimalnih rešitev za ogrevanje energijsko varčnih objektov. Tako kot pred davnimi časi jih tudi danes izdelujejo izurjeni in izšolani mojstri pečarji. Kamini in  lončene peči so z leti razvoja materialov in tehnologije postali vrhunske ogrevalne naprave z visokimi izkoristki in izredno dobrim vplivom na  toplotno in bivalno ugodje človeka. Omogočajo ekonomičnost in popolno energetsko neodvisnost, saj so polena ter lesni peleti cenovno ugodni in lokalno dostopni energenti. Poleg tega pa so kamini in lončene peči najbolj zanesljiv vir ogrevanja, ki deluje tudi ob morebitnem izpadu električne energije.

Oskrba z zgorevalnim zrakom iz okolice

Vedno bolj pogosto se pojavljajo vprašanja in dvomi glede delovanja sobnih kurilnih naprav v nizkoenergijskih in pasivnih hišah za katere je značilna zrakotesnost stavbnega ovoja. Vsi sodobni kamini in lončene peči imajo urejen dovod zgorevalnega zraka po dovodnih kanalih in zajemajo zgorevalni zrak skozi rešetke na prostem izven zgradbe. Sistem dovoda zraka, kurišča, priklopa na dimnik in dimnika je popolnoma ločen od ostalih sistemov v objektu in deluje popolnoma neodvisno od zraka v prostoru, ki ostaja kvaliteten in svež, kar omogoča optimalno bivalno ugodje. Sistem dovoda zraka mora biti primerno dimenzioniran glede na ogrevalno napravo ter seveda strokovno izveden.  

Prezračevalni sistemi

Pogosto se v novejših objektih uporabljajo prezračevalni sistemi. Tovrstne naprave ne vplivajo na delovanje kaminov in peči, saj delujejo na zelo majhni tlačni razliki glede na okolico (do 4Pa). Tudi praksa je pokazala, da v objektih kjer je količina vtočnega in iztočnega zraka uravnotežena. Poleg tega pa imajo prezračevalni sistemi vgrajeno funkcijo, ki predvideva omejeno oz. prilagojeno delovanje, kadar je v objektu tudi kamin ali lončena peč. Za delovanje v zrakotesni hiši z običajnim prezračevalnim sistemom pa so primerna vsa kurišča kaminov in lončenih peči z zunanjim dovodom zgorevalnega zraka. Problem pa lahko predstavljajo naprave  kot so kuhinjske nape, centralni sesalni sistemi ter sušilci perila, ki intenzivno izsesavajo zrak iz prostora. V primeru nepravilne montaže tovrstnih naprav brez dovoda zraka lahko v prostoru pride do nastanka podtlaka in s tem do motnje v delovanju kamina ali lončene peči. Eno od rešitev predstavljajo sistemi za nadzor podtlaka, ki ob delovanju kamina nadzorujejo delovanje npr. kuhinjske nape, in jo v primeru nastanka podtlaka v prostoru tudi avtomatsko izklopijo. Uporabnikom pa so na voljo tudi kaminski vložki z RLU (raumluftunabhängig) certifikatom. Ta kurišča so testirana za uporabo v prostorih z možnostjo nastanka večjega podtlaka, ki pa vsekakor ne vpliva ugodno na počutje ter bivalno ugodje ljudi.

Toplotna moč kamina oz. lončene peči

Energijsko varčne hiše imajo izredno nizke toplotne potrebe. Pomembno je, da ogrevalnega sistema ne predimenzioniramo, da ne pride do pregrevanja prostorov. Akumulacijske lončene peči  in kamini so zaradi nežnega toplotnega sevanja idealne ogrevalne naprave za tovrstne objekte. Zgrajeni so iz masivnih šamotnih materialov (kaminbau plošče, liti šamot ali pečarski šamot), ki toploto shranijo in jo v prostor nežno in prijetno oddajajo še dolgo po prenehanju gorenja. Najbolj primerne za vgradnjo v tovrstne objekte so male akumulacijske lončene peči in kamini. Masivna izdelava iz akumulacijskih šamotnih materialov omogoča izjemno učinkovito akumulacijo toplote, kar v praksi pri lončenih pečeh pomeni do dva nalaganja drv dnevno ter povprečno toplotno moč od 1,5 do 2,5 kW, kar je idealno za nizkoenergijske objekte. Seveda je možna tudi izvedba večjih akumulacijskih kaminov ali lončenih peči, ki pa se masivno obzidajo in dosegajo primerne toplotne moči. Velikost naprave in njena toplotna moč se vedno prilagodi toplotnim potrebam objekta.

Ogrevanje celotne hiše – H2O naprave

Kamini in toplotne peči ne omogočajo le gretja enega ali dveh prostorov temveč so tudi idealna ogrevalna naprava za ogrevanje celotne hiše. V hišah z nizkimi toplotnimi potrebami lahko predstavljajo edini vir ogrevanja. V kombinaciji z npr. sončnimi kolektorji ali pa sanitarno toplotno črpalko, ki v poletnih mesecih skrbita za pripravo tople sanitarne vode, pa so lahko del dovršenega ogrevalnega sistema. Prednost kaminov in lončenih peči s toplovodnim izmenjevalcem je, da se toplota prenese tako na vodo v toplotnem izmenjevalcu kakor direktno v prostor skozi steklo, zračnike ter obzidavo. S tem dobimo prijetno toplino in domačnost v bivalnem prostoru ter hkrati ogrevamo ostali del hiše in skrbimo za pripravo tople sanitarne vode. Razdelitev toplotne moči tudi preprečuje pregrevanje prostora v katerem je ogrevalna naprava vgrajena.

V PEČARSTVU HROVAT iz MENGŠA nudimo vrhunske kamine in lončene peči za vgradnjo v energijsko varčne objekte. Našim strankam nudimo celotno storitev od projektiranja ter dimenzioniranja do dobave in strokovne vgradnje vrhunskih ogrevalnih naprav. Pohvalimo se lahko z bogatimi izkušnjami in tehničnim znanjem o vgradnji akumulacijskih lončenih peči in kaminov v nizkoenergijske in pasivne hiše. Smo tudi strokovnjaki za kamine in lončene peči s toplovodnim izmenjevalcem, ki omogočajo gretje celotne hiše in pripravo tople sanitarne vode. Pokličite 01/729-11-96 ali 031/300-845 ali nam pišite na [email protected] in z veseljem Vam bomo odgovorili na Vaša vprašanja ali pa za vas pripravili idejni načrt oz. ponudbo.

Vir: SLONEP

Več: http://www.pecarstvo-hrovat.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog