Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Kako pogosto je potrebno čistiti kamin?

Objavljeno dne 29.09.2014

Kamini na pelete imajo tako imenovano gorilno skodelico, v kateri peleti gorijo. To skodelico je ob uporabi kakovostnih peletov, ki so izdelani po DIN+ standardu, potrebno čistiti enkrat dnevno. Samo čiščenje je preprosto, saj je le potrebno pepel stresti iz skodelice.

V primeru, da za kurjenje uporabljate manj kakovostne pelete, se lahko zgodi, da se bo gorilna skodelica napolnila z neizgorelimi peleti že po dveh do štirih urah. V tem primeru začnejo peleti padati preko skodelice, s tem pa pride do pomanjkanja goriva v gorilnem elementu in ogenj ugasne. To pomeni, da morate takrat kamin ustaviti, počakati, da se skodelica ohladi, jo nato izprazniti in potem kamin ponovno zagnati. Zato vedno priporočamo, da uporabljate pelete, ki so izdelani po DIN+ standardu, saj vam to omogoča, da skodelico praznite le enkrat dnevno, najbolje zjutraj, preden zakurite kamin.

Dobro je tudi, da ima kamin levo in desno posodo za pepel, v katero se iz gorilne skodelice sam prazni. V teh posodah je ponavadi toliko prostora za pepel, da lahko kurimo cel teden, preden je potrebno posodo ponovno izpraznit. V primeru, da kamin teh posod nima, je potrebno pri čiščenju uporabiti še sesalec in z njim posesati pepel, ki se je nabral okrog gorilne skodelice.

Kamini na drva imajo ponavadi popolno gorenje, kar pomeni, da na koncu ne ostane veliko pepela. Pepel, ki ostane, se skozi rešetko stresa v posodo za pepel in glede na trajanje kurjenja, se ta posoda prazni približno enkrat na teden ali 14 dni.

Pri kaminih pa je potrebno čistiti tudi steklo na samih vratih kamina. Manj dodelane izvedbe kaminov nimajo sistema, ki bi preprečeval nalaganje pepela in saj na steklu in jih je zato potrebno čistiti vsak dan. Lahko se namreč zgodi, da zvečer skozi zasajeno steklo ognja že ne boste videli.

Boljši kamini imajo sistem za kroženje sekundarnega zraka preko stekla. Ta zrak se praviloma segreje v zadnjem delu kamina in nato drsi ob sprednjem steklu navzdol. To zagotavlja, da nastane neke vrste »zavesa«, ki preprečuje, da bi se saje lepile na steklo. S pomočjo takšnega sistema, lahko močno zmanjšamo zasajenost steklenih vrat, celo tako zelo, da vam jih ni potrebno čistiti tudi več dni.

Pomembno je tudi, kakšna drva uporabljate. Če so polena vlažna, se vlaga »lepi« na steklo zaradi kondenza, ta pa omogoči, da se saje lažje primejo stekla. Zato je zelo pomembno, da kurite predvsem suha polena, saj v tem primeru ne bo prihajalo do pogojev, ki omogočajo sajam, da se lepijo na steklo, stekla pa vam zato ne bo potrebno čistiti več dni.

Za še več odgovorov na vaša vprašanja si naložite brezplačni priročnik za izbiro pravega kamina:

http://www.kamini-ogrevanje.si

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog