Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Glasnost toplotne črpalke zrak voda

Objavljeno dne 24.06.2020

Toplotne črpalke so še vedno novost v svetu ogrevanja, ter predstavljajo odlično priložnost za zamenjavo starega ogrevalnega sistema. Uporabljamo jih tako za ogrevanje doma kot za pripravo sanitarne vode. Vendar kljub učinkovitosti in uporabnosti niso povsem brez napak.

Kot vse ostale naprave, tudi toplotne črpalke zrak voda povzročajo hrup med delovanjem. Na splošno sicer spadajo med tišje naprave, vendar je kakršen koli hrup nezaželen in pogosto tudi moteč.

Koliko hrupa torej proizvedejo toplotne črpalke zrak voda med delovanjem? Ter kako znižati nivo hrupa?

Odgovore na ta vprašanja, ter uporabne nasvete, dobite v nadaljevanju tega članka.

 

Kako glasna je povprečna toplotna črpalka?

Toplotnih črpalk je na trgu "malo morje" ter se med seboj razlikujejo v mnogih lastnostih - med drugim tudi v glasnosti. Glasnost toplotne črpalke je odvisna tudi od tipa, vendar se bomo v tem članku osredotočili na tip zrak voda.

Delovanje povprečne toplotne črpalke proizvaja hrup jakosti 40-45 dB. Da si boste lažje predstavljali, si poglejmo, nekaj primerov:

  • Knjižnica: 40 dB
  • Dež: 50 dB
  • Hladilnik: 47 dB
  • Normalen pogovor: 50 dB

Na splošno lahko torej zaključimo, da toplotne črpalke niso zelo glasne naprave, vseeno pa utegnejo biti moteče.

Kaj povzroča največ hrupa med delovanjem toplotnih črpalk?

Med delovanjem toplotne črpalke povzroča hrup predvsem njena zunanja enota. Zvok, ki za slišimo, povzroča tok zraka, ki ga ventilatorji potiskajo skozi hladilne rešetke. Z drugimi besedami - zvok, ki ga slišimo, spominja na pihanje.

V primerjavi z zunanjo enoto je zvok obratovanja notranje enote zanemarljiv. Poleg tega pa so notranje enote skoraj vedno montirane v kleti in tako odmaknjene od ljudi.

Kdaj je lahko hrup toplotne črpalke moteč?

Kljub relativno tihemu delovanju je lahko hrup delovanja zunanje enote moteč. To pride do izraza predvsem, če toplotno črpalko uporabljamo v tišjem naselju.

Če je toplotna črpalka glavni vir ogrevanja vaše hiše, bo ta pogosto obratovala tudi ponoči, prav takrat pa pride hrup najbolj do izraza.

Hrup delovanja zunanje enote je lahko še posebej moteč, če je ta montirana v bližini spalnih prostorov. Ta nas lahko s svojim delovanjem zbudi, ter nam tako močno zmanjša kvaliteto spanca.

Od česa je odvisen nivo hrupa?

Kot smo že omenili, je hrup toplotne črpalke odvisen v veliki meri od tipa naprave, vendar na to vrednost vplivajo še drugi faktorji:

  • Postavitev zunanje enote
  • Montaža zunanje enote
  • Model in proizvajalec naprave
  • Priključna moč
  • Temperature okolja

Če pa zadevo povzamemo, povzročita večino hrupa dve stvari: vibracije, ki se generirajo med delovanjem ter tok zraka, ki piha skozi hladilna rebra.

Kako lahko zmanjšamo jakost hrupa toplotne črpalke?

Sedaj vemo, kaj povzroči največ hrupa, toda kako se lahko temu hrupu izognemo? Na ta vprašanja odgovorimo v naslednjih odstavkih.

Z ustrezno montažo

Med delovanjem proizvaja zunanja enota vibracije, ki pa so eden izmed glavnih povzročiteljev hrupa. Vibracij samih po sebi ne moremo popolnoma izničiti, lahko pa preprečimo prehajanje na druge predmete okoli njih.

Če je zunanja enota, na primer, pritrjena na zunanjo steno hiše, se bodo vibracije prenašale po zidu. To pa povzroči moteč šum.

Hrupu se torej lahko izognemo tudi z ustrezno montažo zunanje enote. Za to potrebujemo najprej ustrezno betonsko sidrišče, nanj pa jo pritrdimo s posebnimi vibroizolacijskimi elementi.

Z nakupom inverterske toplotne črpalke

Klasične toplotne črpalke proizvedejo največ hrupa ob vklopu in izklopu, temu pa se lahko izognemo z izbiro naprave z invertersko tehnologijo.

Da vzdržuje želeno temperaturo v prostoru, se naprava vklopi, ko je potreba po gretju večja ter izklopi, ko se ta potreba zmanjša. Za razliko od tega načina delovanja, se pri inverterski toplotni črpalki le prilagodi moč delovanja, ter tako eliminira potrebo po nenehnem vklapljanju in izklapljanju.

Poleg tega pa inverterska tehnologija močno poveča učinkovitost delovanja, kar pa se odraža v še nižjih stroških ogrevanja.

Z zvočno izolacijo

Zvočna izolacija je še en način, kako zmanjšamo hrup zunanje enote. To storimo tako, da zunanjo enoto zapremo v "škatlo", ki je na notranji strani obdana z ustreznim zvočnim izolatorjem.

Pri implementaciji te rešitve pa moramo biti previdni, da ne preveč omejimo pretoka zraka. Prednja stran zunanje enote mora ostati odprta, na zadnji strani pa moramo pustiti vsaj še nekaj manjših odprtin, da lahko zrak nemoteno kroži ter naprava nemoteno deluje.

Z nakupom tihega modela

Moteč hrup je problem, ki ga poznajo tudi proizvajalci toplotnih črpalk, ter se trudijo, da bi ga rešili. Če menite, da vas utegne hrup toplotne črpalke motiti, povprašajte po tišjem modelu.

Kaj pomeni, če postane naprava glasnejša?

Nepričakovana sprememba v delovanju navadno pomeni težave, to pa velja tudi za zvok, ki ga naprava proizvaja. Če se vam zdi, da je delovanje naprave čedalje glasnejše, vam svetujemo, da se posvetujete s strokovnjakom. V mnogih tovrstnih primerih je potreben servis, brez servisa pa utegne celo priti do hujših poškodb.

Nakup toplotne črpalke

Upamo, da vas s vsem tem govorom o hrupu nismo odvrnili od nakupa toplotne črpalke. Ta pomanjkljivost je povsem zanemarljiva v primerjavi z ostalimi prednostmi, ki jih ta naprava ponuja.

Če se odločate za menjavo starega ogrevanja, ali če si gradite novo hišo, vas vabimo, da preverite široko ponudbo toplotnih črpalk zrak voda podjetja Prealpi. V naši ponudbi boste našli najrazličnejše toplotne črpalke, primerne za vsak dom - predvsem pa take, zaradi katerih ne boste oglušeli.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog