Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Cenejše in okolju prijaznejše ogrevanje

Objavljeno dne 09.02.2012

Kamin kot primarni način ogrevanja je v zadnjih desetletjih potonil v pozabo, še posebej v mestih, kjer je na voljo daljinsko ogrevanje. Poleg tega so bili kamini iz preteklosti nerodni za uporabo v primerjavi s sodobnimi ogrevalnimi napravami, kjer velikokrat zadošča le pritisk na stikalo in že nas greje. A novejši cilji Evropske unije na področju energetske politike kot enega od energentov prihodnosti vidijo tudi les, kar odpira nove možnosti ogrevalnim sistemom, ki uporabljajo ta energent. Kamini so med njimi.

Seveda so tudi kamini v zadnjih sto letih doživeli razvoj in današnji so neprimerno učinkovitejši od svojih prednikov. Poznamo dva tipa kaminov, in sicer zidani kamin in kaminske vložke izdelane iz pločevine. Prava stvar, kot bi se lahko izrazili, so zidani kamini, a tudi med njimi obstajajo razlike, predvsem v uporabljenem materialu. Od tega je odvisno, koliko časa bo kamin zadrževal toploto in jo oddajal v okolico, tudi ko bo plamen že zdavnaj ugasnil. Takšne lastnosti ima denimo kamen lojevec (oziroma steatit), ki ga za izdelavo kaminov uporabljajo tudi pri finskemu izdelovalcu kaminov NunnaUuni. Njihovi kamini so zahvaljujoč patentirani tehnologiji »Golden Fire« tudi izjemno okolju prijazni – po meritvah finske Univerze za tehnologijo Tampere vsebujejo izpusti kaminov NunnaUuni osemkrat manj trdnih delcev kot običajni kamini in le 500 ppm ogljikovega monoksida (običajni kamini približno 3400 ppm). Omenjena tehnologija poskrbi, da les in plini, ki nastajajo pri njegovem gorenju, izgorijo skoraj v celoti, in to pri temperaturah v razponu od 800 do 1200 stopinj Celzija.

Postavijo ga v dveh dneh

Štiri leta in pol so ti finski kamini na voljo tudi slovenskim kupcem prek pooblaščenega monterja, podjetja Pan-da. Zanimalo nas je, kako takšen kamin postavijo, zato smo njegovo gradnjo spremljali. Iz »kupa« kamenja, ki je tehtal 2800 kg in so ga dobre tri ure razkladali iz tovornjaka, je v dve dneh zrastel kamin. Pred začetkom sestavljanja kamina – njegove sestavne dele pripeljejo s Finske – so mojstri pred mesecem že pripravili napeljavo: dovod svežega zraka v kurišče iz zunanjosti hiše in priklop na dimnik. V primeru, da je to potrebno, še dodatno ojačajo tla, kjer bo kamin stal, in pri težjih kaminih preverijo še statiko.

Postavljanje poteka po natančnih navodilih, vsak del je natančno označen, zato sestavljanje še najbolj spominja na gradnjo iz legokock. Kamin tvorijo trije sloji lojevca, pri čemer je sloj najkakovostnejšega v stiku z ognjem. Kljub visokim temperaturam v kurišču ima zunanji sloj kamina okoli 60 stopinj Celzija in na dotik se ne opečemo. Ker se vsi sloji križajo, ni možnosti, da bi se »kadilo« skozi fuge. Kamne med seboj zlepijo s posebnim lepilom, ki se dokončno posuši v dobrih treh dneh in takrat je kamin pripravljen za prvo kurjenje. Za primerjavo: zidana krušna peč se suši od 2 do 3 mesece.


Zadošča za 130 kvadratov

Kamin, čigar gradnjo smo spremljali, brez težav ogreva stanovanje veliko 130 m2. Zaradi lastnosti lojevca zadošča, da kamin zakurimo enkrat dnevno in vanj naložimo 25 kg drv. Po tem bo kamin enakomerno seval toploto še 36 ur. Sevalni način ogrevanja, kakršnega imajo kamini NunnaUuni, je za ljudi prijetnejši od konvekcijskega, kakršnega imajo konvencionalni kamini. In koliko nas bo stala kurilna sezona? Kot pravi direktor podjetja Pan-da David Pelikan, bi v povprečju porabili od 4 do 5 m3 drv na sezono, kar bi pri sedanjih cenah lesa pomenilo od 200 do 250 evrov stroška. Sicer pa se cene kaminov omenjene finske znamke začnejo pri 5000 evrih; kamin, čigar postavitev smo spremljali pa stane 12.000 evrov, kar je po Pelikanovih besedah primerljivo s ceno krušnih peči. »Na žalost pa država še ni spredvidela prednosti, ki jih prinaša les kot energent v učinkovitih kuriščih, zato takšnih nakupov (še) ne subvencionira, pa čeprav so smernice EU jasne,« še pove Pelikan. 


 Pred gradnjo hiše

Naš sogovornik David Pelikan iz podjetja Pan-da ugotavlja, da ljudje ne posvečajo dovolj pozornosti izbiri sistema ogrevanja pred začetkom gradnje, ampak zgradijo objekt in šele potem razmišljajo, kateri ogrevalni sistem bi vgradili. »S pravilnim načrtovanjem prostorov in optimalno izbiro mesta postavitve in kategorije kamnitega kamina, lahko ljudje visoke stroške za izdelavo instalacij in nakup dragega centralnega sistema ogrevanja prihranijo (tudi do 15.000 evrov). Obenem prihranijo tudi pri prostoru, saj za ogrevanje s kamnitim kaminom ne potrebujejo dodatnega prostora – kurilnice,« še pravi naš sogovornik.

            E:  [email protected]
              W: www.kamnitikamini.si , www.nunnauuni.com

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog