Vprašanja - Ogrevanje in klimatizacijaKakšen je vrstni red del pri obnovi stanovanja?

VPRAŠANJE:

Z iskalnikom nisem našla teme, ki bi v tem obsegu odgovarjala na moje vprašanje. Lotevam se popolne prenove starega stanovanja v bloku v katerem živim letnika 1958. V stanovanju je treba zamenjati vse, pa me zanima približen vrstni red, še posebej za nekatere vmesne elemente, si ne znam predstavljati razporeda. Bi prosila vaše strokovnjake, če bi lahko razvrstili, jaz pa bom samo naštela vse stvari, ki so potrebne. Potrebna je:
 
-zamenjava kuhinje,
-prenova kopalnice,
-prenova električnih inštalacij,
-zamenjava cevi (kopalnica, kuhinja),
-zamenjava tlakov v kuhinji in predsobi,
-brušenje parketa v sobah -zamenjava radiatorjev,
-zamenjava oken,
-zamenjava notranjih vrat in podbojev,
-mizarska dela za vzidane omare (predsoba, kuhinja),
-sanacija sten v kuhinji (omet se lušči, tapete v sobi).

Da bo prva orientacija lažja, bom zelo vesela vašega odgovora.

(snežinka)


ODGOVOR:

Glede na napisano, boste stanovanje v celoti prenovili. Vrstni red del ni sicer nikjer uradno predpisan, je pa dobro, da posege razvrstimo v skupine.

Prva skupina so »umazana dela,« ki povzročijo kar nekaj nereda in nesnage v stanovanju. Sem spada menjava tlakov, prenova kopalnice in strojnih instalacij. Torej, najprej vse »razbiti« in odstraniti. Sledijo lažji posegi, kot je menjava stavbnega pohištva (okna, vrata), za katerimi je treba pogosto popraviti in pobeliti stene.

Pred vgradnjo pohištva se običajno 1 do 2 krat prepleska. V vašem primeru bo potrebno še odstranjevanje tapet in beleža, kitanje in brušenje.

Čas menjave radiatorjev načeloma ni pomemben. Če jih boste menjali hkrati z menjavo drugih instalacij, bo brušenje parketa in beljenje sten nekoliko težje. Če pa jih boste menjali na koncu, obstaja možnost, da bodo pri menjavi poškodovali stene/parket. Zato se o menjavi radiatorjev bo najbolje, če se posvetujete z izvajalci

Glede obnove parketa so mnenja deljena. Svetujemo vam, da parket obnovite pred montažo pohištva, saj pri brušenju nastaja kar nekaj prahu. Manj kot je pohištva v stanovanju, lažje ga je očistiti.

Zadnja skupina je montaža oziroma vgradnja pohištva. V primeru, da so mojstri pri montaži poškodovali stene (umazanija, praske), te popravimo samo na mestih poškodbe. Ker je barva še nova, ne bo opaziti v barvi.

31.03.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog