Vprašanja - Ogrevanje in klimatizacijaKako dodatno izolirati streho?

VPRAŠANJE:

Imamo mansardno stanovanje, ki je izolirano samo z 12 cm tervola, nato je 4 cm zračni most. Špirovci so podeskani. Na deskah je položen izotek in kot kritina je položena tegola. Ker pa na nekaj mestih streha zamaka, bi rad na tegolo položil izolacijo in seveda na novo pokril. Ali je to mogoče izvesti in na kakšen način in koliko bi moral dodati izolacije?


(Branko)


ODGOVOR:

Novi pravilnik o toplotni zaščiti stavb navaja, da sme biti največja dovoljena toplotna prehodnost strehe U=0,25 W/(m2K). To pomeni pri izolaciji s karakteristiko λ = 0,035 - 0,04 W/(mK) vsaj 17 centimetrov izolacije. Ker pa bodo cene energentov vztrajno naraščale, se svetuje vsaj 20 centimetrov izolacije.

V vašem primeru lahko obstoječo kritino pustite gor. Bolje pa bo, da jo odstranite zaradi morebitnega zastajanja vlage med starim in novim slojem izolacije zaradi obstoječe kritine.

Glede na to, da streha predstavlja največji delež v ovoju stavbe, kar ima za posledico tudi največji delež toplotnih izgub, vam svetujemo še dodanih 10 centimetrov izolacije. Izolacija se lahko vgradi med dodatno položene špirovce ali pa se namesti posebna, temu namenjena kritina z že vgrajeno sekundarno kritino. S tem se izognemo dodatnemu polaganju špirovcev med izolacijo.

31.03.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog