Vprašanja - ZelenjavaKaj naj naredim, da listi paradižnika ne bodo rumeneli?

VPRAŠANJE:

Ima zelo lep paradižnik, samo spodnji listi so mi začeli zelo rumeneti (rjaveti), čeprav so sadeži zelo lepi. Prosila bi za kakšen koristen nasvet.

(Vrtnarka )


ODGOVOR:

Vaš paradižnik se je po vsej verjetnosti okužil s paradižnikovo plesnijo ali pa črno listno pegavostjo. Če boste želeli paradižnik ohraniti pri življenju, da bodo plodovi dozoreli, ga boste morali poškropiti z ustreznim pripravkom. Svetujem vam, da se z nekaj listi odpravite v bližnjo trgovino z zaščitnimi sredstvi, kjer vam bodo pomagali in svetovali ustrezno škropivo.

Obe bolezni se bolj intenzivno širita v vlažnem vremenu, zato je morda smiselno v začetku rastne sezone postaviti nad paradižnikom streho, ki ga bo ščitila pred dežjem, med zalivanjem pa ga ni priporočljivo škropiti po listih.

17.07.2008 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog