Vprašanja - ZelenjavaKako odvrniti mačka, da bi opravljal potrebo v zelenjavnem vrtu?

VPRAŠANJE:

Za opravljanje potrebe si je sosedov maček izbral naše grede. Ker nas dopoldan seveda ni doma, me zanima, če obstaja kakšno sredstvo, ki bi mačka odvrnilo od tega?

(ban)


ODGOVOR:

Mački lahko na gredicah z zelenjavo in rožami povzročajo škodo, ker opravljajo potrebo in iztrebke zakopavajo. Po eni strani dobra lastnost - iztrebkov ne puščajo vse povsod - pa je lahko zelo moteča, pa tudi vprašljiva iz higienskega vidika. Domačega mačka je mogoče s pravilno vzgojo od malega naučiti, da potrebo opravlja v posodi s peskom.

Za odvračanje mačkov od opravljanja potrebe na vrtu obstaja več različnih sredstev. Kupili jih boste lahko v trgovinah z zaščitnimi sredstvi za rastline ali pa v trgovinah za male živali. Na izbiro imate različna razpršila, s katerimi poškropite mesta, kjer ne želite, da se mački zadržujejo. Škropiti boste morali redno, predvsem pa po vsakem dežju. Druga možnost so ultrazvočni odganjalci, ki z zvokom, ki ga človek naj ne bi slišal, odganjajo živali.

Lahko pa posadite mačjo meto (Plectranthus caninus), ki oddaja vonj, ki je moteč mačkam in psom, medtem ko ljudi naj ne bi motil. Rastlina izvira iz jugovzhodne Azije in ni prezimno trdna. Zato jo sadimo v lončke, ki jih jeseni prenesemo na svetlo prezimno mesto, kjer temperatura ne pade pod 10 stopinj Celzija. Sicer dobro uspeva na polnem soncu in polsenci.

Seveda pa odganjanje mačk z zgoraj naštetimi načini ni 100 % uspešno.

24.05.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog