Vprašanja - ZelenjavaAli se lahko okužimo z rastlinskimi virusi?

VPRAŠANJE:

V različnih knjigah in časopisih sem brala, da veliko virusov napada rastline, med njimi tudi krompir. Zanima me, ali se lahko ljudje okužimo, če delamo z bolnimi rastlinami ali pojemo plodove, ki so okuženi s temi virusi?

(Sanja)


ODGOVOR:

Virusi napadajo ljudi, rastline in živali. Virusi, ki okužijo živali, lahko preskočijo na človeka in nas okužijo (velja tudi obratno), rastlinski virusi pa tega niso sposobni, saj na celični ravni obstaja velika razlika med rastlinami in živalmi. Delo z rastlinami, ki so okužene z virusi, ni nevarno, nobene nevarnosti pa tudi ni, če z virusi okužene rastline užijemo.

24.11.2008 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog