Vodič

Ptice v vrtu

Veliko vrst ptic, kot so kos, modra in velika sinica, detel, zelenec, taščica in stržek, preživi vse leto v vrtu. Poleti se jim pridružijo še ptice selivke, kot sta pogorelček in drozg.

Dobri pogoji

Če pticam nudite prostor za spanje, zarod in zavetje, se lahko že kmalu v vrtu veselite številnih ptic.

Posadite čim več grmov in živih mej, ki pernatim koristnim živalim nudijo priložnosti za posedanje in hkrati dovolj materiala za gradnjo gnezda, varno zavetje za spanje, zlasti pa zaščito pred vetrom in slabim vremenom.
Tudi plezalke so zelo primerne kot življenjski prostor za ptice, zlasti tedaj ko se vzpenjajo po zidovih, stenah ali ograjah. Potočna pastirica, sivi muhar, šmarnica in stržek imajo radi majhne dupline v starih drevesih.
Cvetoče drevnine, ki jeseni obrodijo jagode, pernatim prijateljem nudijo veliko hrane. Ptice imajo rade zlasti sadeže robide, plezajočega šipka, trnulje, pa tudi rastlin za žive meje, kot so češmin, bezeg, dren in glog.
Lepo cvetoči kovačnik ponuja odlična mesta za gnezdenje. Njegovi sadeži so za ljudi strupeni. Enako velja za trdolesko.

Gostoljubnost

Za ptičjo hišico ali valilnico potrebujete nekaj močnega okoli 2 cm debelega neobdelanega borovega ali smrekovega lesa. V notranjosti mora ostati hrapav, da lahko mlade ptice lažje zapustijo duplino.
Valilnico obesite na zavarovano in ne preveč sončno mesto najmanj 3 m visoko. Vhodna odprtina naj gleda proti jugovzhodu.
Napajališče za ptice naj stoji na kamnitem podstavku, na katerega se ne morejo povzpeti mačke. Pazite, da je posoda vedno napolnjena s svežo vodo. Ko pozimi na zemljo potresete plast komposta, lahko v njem ptice najdejo veliko žuželk.Ptičja hrana

  • 250g neslanega govejega loja (ali nestrjene kokosove maščobe),
  • 500g zrn, rozin in ovsenih kosmičev.

Maščobo razrežite na majhne kose in pustite, da se v ponvi stopi. Med mešanjem dodajajte zrna, rozine in ovsene kosmiče, da nastane masa, primerna za obdelavo. Pustite, da se pohladi. Oblikujte cmoke in jih razobesite.

 

Več: http://www.emka.si/stare-modrosti/

Vir: Stare modrosti, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog