Vprašanja - Vrtni predeliKako preprečiti spomladansko umiranje žab v ribniku?

VPRAŠANJE:

Vsako pomlad najdem v svojem ribniku večje število poginulih žab. Kaj delam narobe, saj sicer v vrtu ne uporabljam kemičnih pripravkov.

(krota)


ODGOVOR:

Večina žab pri nas prezimuje pod listjem, lesom in drugih primernih mestih. Nekaj vrst pa prezimuje v blatu ali listju na dnu ribnika. Te vrste dobijo zadosti kisika iz vode skozi kožo. Če površina ribnika povsem zamrzne, potem se raven kisika v vodi močno zmanjša, kar lahko vodi v pogin dvoživk, ki v ribniku prezimujejo.

Da preprečimo takšne pogine, moramo poskrbeti, da je na površini ribnika vedno vsaj del vode, ki ne zamrzne. Razbijanje ledu z nogo, motiko, krampom ali katerim drugim orodjem ni primerno, ker se po vodi prenašajo vibracije, ki zelo škodljivo vplivajo na življenje v njej. Zato je najbolje preprečiti, da gladina zamrzne. To storimo tako, da jeseni damo v ribnik žogo, da prosto plava. Žoga se bo ves čas premikala po vodni površini in preprečevala, da zamrzne. Če pa je mraz močan in dolgotrajen in voda vseeno zmrzne, pa lahko led stalimo tako, da v posodo natočimo vročo vodo in jo polagamo na led, tako da se le ta stali.

15.01.2007 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog