Vprašanja - Vrtni predeliKako odstraniti trpotec iz trave?

VPRAŠANJE:

Na zelenici se nam je razrasel trpotec tako gosto, da trave skorajda ni več. Mi lahko svetujete, kako naj se ga rešim? Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem!

(BORIS)


ODGOVOR:

Predvidevam, da se vam je na zelenici zarasel širokolistni trpotec. Njegovi listi so kratki in široki. Raste zelo blizu tal.

Širokolistni trpotec se v vrtu pogosto pojavi tam, kjer se veliko hodi. Ker se ga želite znebiti, boste to morali storiti v dveh korakih. V prvem koraku ga odstranite. To najlažje in najenostavneje storite tako, da ga izkopljete. Izkopati morate celotno koreniko, sicer bo prihodnje leto ponovno pognal. Načeloma lahko uporabite tudi katerega izmed herbicidov, vendar vam to odsvetujem, saj so izredno škodljivi za naravo, rastline, živali in ljudi. Nikakor ne uporabljajte herbicidov, če se v travi igrajo otroci, psi, mačke ali druge male živali. Golo zemljo dobro prerahljajte in pripravite za setev trave.

Posejte travno mešanico, ki je trpežna in dobro prenaša stalno hojo. Na voljo imate več različnih mešanic in odločite se po nasvetu strokovnjaka v specializiranem vrtnem centru, ki bo izbral pravilno mešanico za vaš konkretni primer.

Več o travi.

Če se po travi, kjer se je zasadil trpotec, veliko hodi, potem morda tudi trpežne trave ne bodo dovolj vzdržljive in ponovno se bo zasadil. V takšnem primeru vam ne preostane drugega, kot da napravite pot. Morda bo dovolj nekaj stopnih plošč.

Več o poteh.

19.09.2004 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog