Novice - Vrtni elementi

Oglasno besedilo

Ureditev za življenjski slog avtodomarjev

Objavljeno dne 24.09.2018


Potem: višino nadstreška smo optično zmanjšali s svetlo barvo in horizontalnimi letvami.

V bližini priljubljene turistične točke, zajezitvenega jezera živi aktivna družina. Prebivalci desne strani hiše dvojček so potujoči avtodomarji, kolesarji, skrbijo za samooskrbo s pridelavo hrane na domačem vrtičku, urejajo svoje bivališče ter uživajo v igri in delu zunaj. Za svoj aktivni življenjski slog zato potrebujejo domači zunanji prostor po meri. 

V projektni nalogi smo prostor razdelili na tri območja.

Predvrt, kjer smo uredili nadstrešek pred vhodom z uto in zeleni otok z drevesom prestavili na mejni rob. Gre za majhno območje, ki ločuje hišo od ceste in je prva vstopna točka na parceli. S pravilno talno, zasaditveno in objektno označitvijo, hišni vhod privablja obiskovalce ali poštarja, skriti smetnjaki v uti so dostopni tako stanovalcem kot odnašalcem smeti, vozniki pa jasno vidijo polje
parkirišča in cestišča. 

 
Prej in potem: prestavljen zeleni otok v predvrtu je ponudil prostor za vrtno lopo s skritimi zabojniki za odpadke in karavaning opremo. 

Parkirišče smo pokrili z višjim nadstreškom za hišni vozni park – avtodom, bencinski in električni avtomobil s polnilno enoto. Zaradi prehajanja svetlobe v notranjo kuhinjo smo nadstrešek odmaknili od hiše; zaradi dežja, ki prihaja z vetrom iz SZ strani, pa dodali še zavetrno steno. Le-ta služi kot estetska maska za neobdelano visoko betonsko steno ter zaščitna ograja za soseda, ki ima na višjem
nivoju svoj zelenjavni vrt. Zaradi statike je konstrukcijska kovinska greda vpeta v hišo, lahko jo uporabimo kot nosilec za gugalnico ali vadbene aktivnosti z lastno težo. 

 
Prej in potem: »garaža« za vozni park v kombinaciji kovine in lesa. 

Bivalni vrt predstavlja aktivni zeleni del, ki je zaradi varnosti in hišnega ljubljenčka ograjen s prehodnimi vrati. Kvaliteto vrta smo izboljšali s postavitvijo lope, ki smo jo zaradi dostopnosti umestili med prehod in zelenjavni vrt. V lopi z drsnimi vrati je lastnik strokovno izkoristil prostor - verjetno pomagajo izkušnje s potovanj, kjer moraš strmeti k racionalnosti. Na poličke v nivojih, kljukice, obešala, oprijemala in nosilce, je na steno ali strop pritrdil ročno in vrtno orodje. Zaradi poletnega pregrevanja smo postavili tudi vogalni nadstrešek na terasi, ki je s polno streho na jugu pridobil hladnejši zunanji prostor in senco v dnevni sobi (TV), z odprtim delom pa svetlobo v notranji jedilnici. Linija proti zahodu je zaščitena z lesenima drsnima senčiloma, ki ju premikamo glede na gibanje sonca in po uporabi pospravimo v vogal (v nadaljevanju bo naročnik tam postavil letno kuhinjo s pica pečjo in posledično spomladi in jeseni lahko tudi ogreval prostor). Posebnost nadstreška je kovinska rešetka, ki poleg talnega vodenja senčil, pokriva tudi odtočni kanal.

Zaradi intenzivne rumene fasade, smo dodane objekte umirili v kombinaciji grafitno in svetlo sive ter s tem poudarili barve narave. Izhodišče za »potujoči« življenjski cikel so naravni materiali (les, kovina, kamen, rastline), ki ustvarjajo kakovosten bivanjski prostor in skrbijo za okoljsko obilje aktivnih.

 
Prej in potem: bivalni vrt se zapira proti hišnemu sosedu in južni pripeki ter odpira proti zelenemu zahodnemu delu.

 
Prej in potem: vogalni nadstrešek in vrtna lopa nadomestita senčnik ter shrambo za kosilnico in žar.

 
Potem: ambientalna uporabnost so lesena drsna senčila, s katerimi prek vodil odpiramo ali zastiramo prostor (temperatura, pogledi, prepih).

Svetovalni dan

Svetovalni dan je prvi korak, kjer vam pomagamo, kako naprej pri vaši ureditvi. Tudi zunanji prostor ima svoje zakonitosti in je prav tako razdeljen na prostore, podobno kot notranjost hiše. Kako določiti prostore glede na vaše dejanske bivanjske potrebe, vaš okus in arhitekturo? Vse to so izzivi, s katerimi se srečujemo pri delu s strankami. Kako si sledi zaporedje del, kako do uporabnega idejnega
načrta, izvedbenega načrta? Katere strokovnjake in izvajalce potrebujete? Pri prenovi ali novi zunanji ureditvi imajo naše stranke veliko vprašanj, idej, kako vse to realizirati. Pokazali vam bomo naš pristop in kaj lahko naredimo za vas. Svetovalni dan poteka v razstavnem salonu.

Tekst: Špela Pavlič Kos in Jože Kos
Foto: Mizarstvo Kos in Center za zunanjo ureditev
Spletni strani: www.mizarstvo-kos.si in www.zunanjaureditev.com

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog