Novice - Vrtni elementi

Oglasno besedilo

Sveža in zdrava zelenjava vse leto

Objavljeno dne 29.10.2012

Zelenjava v trgovinah je vedno dražja in vedno slabše kakovosti, prepojena s pesticidi in že v velikem delu gensko spremenjena. Zato nas mora skrbeti, kaj bo v prihodnje z našim zdravjem. Edina rešitev, da se izognemo nezdravi zelenjavi in istočasno zavarujemo naše zdravje je, da začnemo takoj razmišljati o lastni pridelavi zelenjave. Na trgu je že kar nekaj ponudnikov vrtnih rastlinjakov, različnih tako po ceni, kot po kvaliteti.


Zelenjavni vrt v rastlinjaku (fotografije Rar novi d.o.o.)

Pri izbiri rastlinjaka morate upoštevati tri osnovne pogoje, ki vam bodo zagotavljali neomejeno pridelavo zdrave in kvalitetne zelenjave čez celo leto. Ti pogoji so: močna konstrukcija, ki vzdrži neurja in sneg, dovolj višine, da je dovolj prostora tudi za višje rastline, kot so paradižnik in fižol in seveda dovolj zračenja, da imajo rastline najboljše pogoje za svojo rast. Rastlinjaki vam omogočajo pridelavo skozi celo leto, brez dodatnega ogrevanja. Seveda se morate malo podučiti, kdaj je primeren čas, da rastlino posadimo v rastlinjak in kdaj ji je potrebno dodati hranila, da bomo imeli najboljši pridelek. Vse te informacije danes brez težav najdemo na internetu ali v literaturi.


Fotografije Rar novi d.o.o.

Čas za nakup rastlinjaka ni pomemben. Najbolje je, da nakup planiramo. Zberemo potrebna sredstva in se nakupa lotimo čim prej. Imeli bomo dvakratno korist. Jedli bomo zdravo zelenjavo in še prihranili bomo pri denarju, ker ne bo treba v trgovino. Glede na sedanje cene zelenjave se vam investicija v kvaliteten rastlinjak povrne prej kot v dveh letih. Najprimernejši rastlinjaki, tako po ceni, kot po kvaliteti, so rastlinjaki, ki so narejeni iz močnih pocinkanih cevi in pokriti z profesionalno polietilensko folijo, ki je tudi UV stabilizirana. S tem si zagotovite, da najmanj naslednjih 20 in več let z rastlinjakom ne boste imeli stroškov, razen menjave folije na vsakih 7 ali več let, kar pa je glede na ceno folije zanemarljivo.

Na trgu najdemo tudi steklenjake, ki pa jih odsvetujemo za pridelavo zelenjave, ker nimajo bočnega prezračevanja in je v njih čez leto prevroče, poleg tega so tudi do štirikrat dražji od rastlinjakov, ki so pokriti z folijo. Steklenjaki so primerni predvsem za vzgojo sadik čez zimo in za prezimovanje eksotičnih rastlin in pridelavo agrumov.

Kakršen koli rastlinjak izberete za svoj vrt, je bolje, kot da ne izberete nič. Pri današnji onesnaženosti ozračja in kislega dežja nimate nobenega jamstva, da boste pridelali zdravo zelenjavo brez rastlinjaka. Z rastlinjakom pa jo zagotovo boste. Privoščite si svoj rastlinjak in uživajte v zdravi zelenjavi.

 

Boris Valenčič inž.agr.

Več o podjetju: RAR NOVI d.o.o.
Vir: SLONEP

Več: http://www.rastlinjak.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog