Novice - Vrtni elementi

novica

Bivanje na terasi in priprava hrane v letni kuhinji

Objavljeno dne 14.05.2018

Pri opremljanju zunanjega prostora v zadnjem desetletju lahko opažamo, da na zasebnem delu vrta radi postavimo nadstrešek na terasi, v kolikor pa radi zunaj tudi kuhamo, ne manjka niti letna kuhinja.

Celostna rešitev

Pomembno je, da pri sami zasnovi postopamo celostno. Celotna rešitev tako v prvi vrsti upošteva želje prebivalcev in kakšen je njihov življenjski stil ter kakšna je arhitektura hiše in njene celotne okolice (značilnosti mikro in makro okolja). V našem primeru je zadnji del vrta obrnjen na južno stran, kar nam daje optimalne pogoje za bivanje zunaj. Zelo dobro je rešen tudi prehod iz notranjosti hiše na vrt, saj lahko iz jedilnice in dnevne sobe prehajamo direktno na teraso in do letne kuhinje.


Prej 

Pri izvedbi nadstreška na terasi in nad letno kuhinjo smo želeli, da so električne inštalacije, žlebovi in odtoki skriti, zato smo jih vgradili znotraj lesene konstrukcije. Takšna izvedba je velikokrat pravi izziv, saj se išče kompromise med samo oblikovno zasnovo in prostorskimi danostmi. Pomembno pa je tudi, da se že na začetku odločimo, kaj vse bi želeli integrirati v sam nadstrešek. Streha nadstreška je razdeljena na dva polja; na polni-leseni del in prozorni-stekleni del. Ker je steklo zunaj hitro umazano, smo ga popeskali v bele pasove, poleg tega pa beli pasovi zagotavljajo tudi delček senčenja. Zagotovili smo tudi statično stabilnost, ki bo omogočala, da bo naš nadstrešek kos različnim vremenskim razmeram.


Potem

Zasebni del vrata smo zastrli s premično leseno steno, saj smo želeli zakriti poglede iz glavne ceste, ki vodi v samo naselje. Stena je tudi nadaljevanje lesene fasade na hiši. 

Kot naš glavni gradnik, smo izbrali les, ki je trajen material in povečuje kakovost bivanja. Uporabili smo slovenski smrekov les, saj je ta primeren za zunanjo rabo. Kako lesu zagotoviti dolgo življenjsko dobo? Ključno je, da ga posekamo ob pravem času, pravilno sušimo in skladiščimo. Detajle konstrukcije rešili tako, da se na njem ne moreta zadrževati voda in sneg, zato sta nadstreška na izpostavljenih mestih zaščitili s kritino in pločevino. Prav tako pa je les obnovljiv vir, ki skladišči ogljikov dioksid, zato z njegovo vgradnjo naredimo veliko dobrega za okolje.

 
Prej                                                             Potem

Kombinacija terase in letne kuhinje prebivalce spodbujata, da so več zunaj, na svežem zraku. Bivanje na vrtu našega doma lahko postane nov življenjski stil vsakogar. Priprava hrane, ki smo jo nabrali iz svojega zelenjavnega vrta, pitje jutranje kave, branje knjig in prijetna kosila, vse to nam daje dovolj razlogov, zakaj bi takšen kotiček imeli tudi sami.  

Foto: Mizarstvo Kos

Tekst: Jože in Petra Kos

Vir: SLONEP

Več: http://www.mizarstvo-kos.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog