Vprašanja - Vrtni elementiDrevo za senco zimskemu vrtu.

VPRAŠANJE:

Prosim za pomoč pri nakupu drevesa ali grma, ki bi nudil ustrezno senco zimskemu vrtu. Drevo naj bo zanimivo (pogledi iz dnevne sobe) in naj zagotavlja ustrezno senco. Vrt je ozek, do sosedove meje je le 5 m. Lega drevesa bo na jugozahodu hiše. Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

(NN)


ODGOVOR:

Potrebujete drevo, ki bo imelo dovolj ozko krošnjo, da ne bo segalo na sosedov vrt, obenem pa bo pozimi prepuščalo sonce. Primerno drevesno vrsto boste našli med listavci. Pri tem se ozirajte za vrstami z ozkimi krošnjami in ki ne zrastejo visoko. Vaš izbor je tudi odvisen od rastiščnih razmer, zato se pred nakupom posvetujte z vrtnarjem.

 

Posadite lahko sadno drevo. Češnja in višnja sta primerni, tudi sliva bi se dobro obnesla. V kolikor dobite kakšno starejšo sorto jablane ali hruške, ki razvije večjo krošnjo, jo lahko vsadite in jeseni boste pridelali tudi nekaj sladkih sadežov.

V kolikor bi imeli raje okrasne vrste, vam svetujem, da izbirate med naslednjimi avtohtonimi (domačimi) drevesnimi vrstami, ki imajo dovolj ozke krošnje in so vizualno zanimive.

 

Breza (Betula pendula) ima zanimivo belo skorjo. Drobni listki so zanimivi sami po sebi. Raste hitro in lahko doseže višino do 30 m. Neprijetna so lahko njena majhna semena, ki jih proizvaja v velikih količinah. Podobna ji je puhasta breza (Betula pubescens), ki ima liste puhaste in zraste do 25 m visoko.

 

Zanimivo drevo je gaber (Carpinus betulus). Čeprav se ga večinoma uporablja za žive meje, ima zelo zanimivo deblo in krošnjo. Zraste do 15 m visoko.

 

Jerebika (Sorbus aucuparia) je drevo z manjšo krošnjo. Zraste do 15 m visoko. Listi so sestavljeni in lepega izgleda. Cveti poleti (ima neprijeten vonj), jeseni pa napravi rdeče plodove, ki privabljajo ptice; ob pravilni pripravi so užitni.

 

Navadni nagnoj (Laburnum anagyroides) je drevo, ki zraste 8 do 10 m visoko. Lahko je tudi grm. Spomladi ima lepe rumene cvetove.

 

Trepetlika (Populus tremula) je zanimivo do 30 m visoko drevo. V vetru listi »plešejo« in drevo daje zanimiv učinek gibanja. Potrebuje bolj vlažna tla in zelo rada odganja iz korenin, kar lahko postane moteče.

Izbor med neavtohtonimi (tujimi) drevesnimi vrstami je mnogo večji. Nekaj zanimivih.

 

Ameriški ambrovec (Liquidambar styraciflua) je drevo z zelo razbrazdano skorjo. Listi so globoko krpati. Zraste do 25 m visoko.

 

Japonska češnja (Prunus serrulata) je eno izmed najlepših okrasnih dreves (cvetenje). Na trgu je mogoče dobiti veliko različnih sort, ki dosegajo zelo različne višine in oblike krošenj.

 

Japonski javor (Acer japonicum) je tudi drevesna vrsta, ki ne zraste visoko, ima pa lepe liste. Obstaja veliko sort, tudi takšnih z listjem različnih barv.

 

Ameriška katalpa (Catalpa bignoides) je tudi nižje drevo. Ima velike srčaste liste. Plodovi so podolgovati stroki, zato jo nekateri imenujejo tudi cigarar.

 

Glede na to, da ste s prostorom omejeni, boste drevesa morali kljub vsemu obrezovati, če želite da ne bodo segala na sosedovo stran. S pravilnim obrezovanjem lahko drevo oblikujete po svojih željah.

 

Izbor vrst je mnogo večji, kot sem jih naštel. Če vam je izgled drevesa zelo pomemben vam svetujem, da pogledate v kakšno knjigo o drevesih ali pobrskate po internetu (v Googl-u izberite slike in nato vpišite latinsko ime; dobili boste veliko slik iskane drevesne vrste). Pred nakupom se tudi posvetujte z vrtnarjem.


Seznam drevesnic z okrasnim drevjem.

Več o:
drevesih
urejanju vrtov.

25.02.2003 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog