Vodič

Poletna vrtna opravila

Na začetku poletja je v vrtu zelo veliko opravil. Pleveli se vse hitreje razraščajo in mudi se s sajenjem za mraz občutljivih rastlin na prosto. V drugi polovici poletja lahko vrtnarji že uživajo v prvih rezultatih napornega dela, paziti pa morajo, da rastlinam ne bo primanjkovalo vode.

Poletna opravila

Razpeljite vzpenjavke
Dolg upogljivi poganjki vzpenjavk rastejo najhitreje prav v poletnih mesecih in skoraj vedno potrebujejo opore. Vitičastim vzpenjavkam primaknite stebla k žičnim oporam, da se bodo lahko okrog navpičnih žic vzpenjala kvišku. Krepkejše poganjke drugih rastlin, ki nimajo oprijemljivih vitic, privezujte z rafijo ali vrtnarsko vrvico h kolom ali latnikom.

Pazite na pojav škodljivcev in bolezni
Topla in vlažna poletja so idealna za hitro širjenje škodljivcev in bolezni. Proti listnim ušem, črni listni pegavosti in pepelovkam ukrepajte takoj, ko se pojavijo prva znamenja, sicer se bodo težave razširile na več drugih rastlin. Škodljivcem in boleznim se lahko izognete predvsem z izbiro odpornejših sort rastlin in z njihovo ustrezno oskrbo.

Sadite zelene podtaknjence
Novi poletni poganjki so izvrstni za pridobivanje potaknjencev. Poiščite krepka, upogljiva stebla in jim pod kolencem odrežite približno 10 cm dolg vrh. Odstranite mu vse liste, razen zgornjih dveh parov, in ga vtaknite v cvetlični lonček, napolnjen z lončnim kompostom. Potaknjence rahlo zalijte in skupaj z lončkom prekrijte s prozorno plastično vrečko, da bo dovolj vlage.

Zalivajte vrt
V poletnem vročem in suhem vremenu je za rastline življenjsko pomembno, da jih zalivate obilno, a vseeno z občutkom. Zalivajte zgodaj zjutraj ali zvečer da bo čim manj vode izhlapelo s površine tal. Rajši temeljito zalijte tiste dele, kjer rastline potrebujejo vodo, kot da bi z rahlim pršenjem zalivali po vsem vrtu. Če zalivate čez dan, ne škropite listov, ker bi lahko vodne kapljice na njih povzročile sončne ožige. Če boste postavili sode za zbiranje deževnice, boste imeli dovolj vode tudi, kadar je bo drugje primanjkovalo.

Zračite rastlinjak
Pri zalivanju rastlin v rastlinjaku drobno poškropite tudi prehode, delovne pulte in okna. V vročih dneh odprite vrata, okna in zračnike, da se bo notranjost bolje prezračevala. Tako boste preprečili pregrevanje in napade pršic prelk, ki jim je všeč toplota.

POD STEKLOM

Tradicionalni rastlinjak

Pri nakupu rastlinjaka si vsekakor oglejte tudi tradicionalne modele z lesenim ogrodjem. Trdi les ne potrebuje veliko vzdrževanja, na takšnih rastlinjakih pa lahko steklene površine po potrebi zelo preprosto prekrijete: poleti lahko senčilne mreže začasno pritrdite na les kar s sponkami, jeseni pa za zaščito pred mrazom na enak način pritrdite mehurčasto plastično folijo.

Več: http://www.emka.si/

Vir: Dedkovi vrtnarski nasveti, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog