Novice - Vrtna opravila

novica

Vrtna opravila v oktobru

Vrtna opravila v oktobru
Objavljeno dne 03.10.2011
Letošnji oktober se je začel z nenavadno toplim vremenom. Takšno vreme bo podaljšalo sezono v vrtu in z nekaterimi vrtnimi opravili bomo lahko še nekoliko počakali. Čeprav imamo preko dneva temperature okoli 20 stopinj Celzija, pa se ponoči že spuščajo navzdol in v višje ležečih legah ter nekaterih dolina se že pojavlja slana. Verjetno bomo imeli v drugi polovici meseca že nekoliko bolj hladno vreme, ki bo zagotovo bolj jesensko.

V sadovnjaku je sedaj čas za obiranje jabolk in hrušk. Obiramo jih tako, da jih trgamo z dreves, pri tem pa pazimo, da se pecelj drži ploda. Plodove sortiramo. Najlepše pripravimo za shranjevanje v kleti, obtolčene, poškodovane ali črvive pa namenimo takojšnji uporabi. S tem preprečimo, da bi se gnitje širilo s ploda na plod. Dreves ne tresemo, temveč trgamo posamezne plodove. Pri padcu na tla, se jabolko ali hruška poškoduje in trajnost se močno zmanjša. Oktober je tudi čas za sajenje novih dreves. Obiramo grozdje.

V zelenjavnem vrtu pobiramo plodove. Sezona se končuje za brokoli, bučke, cvetačo, fižol, kolerabico, paradižnik in solato. Sedaj je glavna sezona pobiranja zelene, zelja in pora, počasi pa bomo začeli pobirati tudi motovilec, brstični ohrovt, ohrovt in črni koren. Če se odločimo za zeleno gnojenje, potem grede, kjer smo že pobrali pridelek, prerahljamo in posejemo rastline za zeleno gnojenje. Poberemo vsa zelišča, ki ne preživijo zime in jih shranimo. Sadimo večletna zelišča.

V okrasnem vrtu je čas za sajenje novih dreves in grmov. Odpadlo listje odstranjujemo in kompostiramo ali pa ga uporabimo za zastirko. Še zadnjič pokosimo trato. Ko se temperature ponoči začnejo približevati ledišču, na prezimno mesto premaknemo vse rastline v posodah, ki ne prenesejo mraza. Okenskim in balkonskim rastlinam odstranimo odcvetele cvetove. Počasi bodo zaključile s cvetenjem, zato jih pripravimo na zimo. Ko se temperature dovolj znižajo, jih prestavimo na prezimno mesto. Sadimo čebulnice.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog