Novice - Vrtna opravila

novica

Vrtna opravila v juniju

Vrtna opravila v juniju
Objavljeno dne 01.06.2011

Poleti smo več na vrtu, saj je to prostor, kjer se hladimo, sproščamo po napornem delovniku in uživamo med svojimi rastlinami.

V sadovnjaku zorijo češnje in jagode, kmalu pa pridejo na vrsto še druge zgodnje sadne vrste. Preveč obložena drevesa se bodo v juniju po naravni poti otresla nekaj bremena, prevelik nastavek pa bomo morali redčiti tudi sami s trganjem plodičev. Zgodnje sorte češenj navadno niso črvive, ker muhe v tem času še ni, na pozne pa bomo nastavljali rumene lepljive vabe, ki jih namestimo na konce najbolj izpostavljenih in osvetljenih vej. Češnje se dobro odzovejo na dognojevanje z dušikom, v sušnem obdobju pa vse sadne rastline škropimo z listnimi gnojili. Drevesa redno pregledujemo in odstranjujemo z ušmi naseljene vršičke, poganjke in veje pa upogibamo za boljši nastavek cvetja v prihodnjem letu.

Zelenjavne gredice so zdaj polne, prazna mesta pa lahko še vedno zasejemo s solatnicami, korenjem in peteršiljem. Gola tla zastiramo s pokošeno travo in drugimi organskimi materiali, da bodo izgube vode manjše. Zaradi še vedno velike razlike med nočnimi in dnevnimi temperaturami se na rastlinah kažejo nekateri znaki (zvijanje listov, rumenenje,...), ki jih lahko zamenjamo za bolezni. Polži so na vrtu velika nadloga, v boju z njimi pa nam bodo v pomoč kapucinke, ki naj se plazijo po robu gred, natrgano listje pa potrosimo tudi med samimi vrtninami. Da nekoliko omejimo napredovanje glivičnih bolezni vrt zalivajmo v dopoldanskih urah, od sredine junija dalje pa bomo začeli s preventivnim škropljenjem paradižnikov proti krompirjevi plesni z doma pripravljenimi ali kupljenimi naravnimi pripravki (preslični pripravki, čebulni,...).

V okrasnem vrtu je vse nared za cvetenje poletnih trajnic. Za bogato cvetenje jih na 14 dni razvajajmo z listnimi gnojili in skrbimo, da se zemlja okrog njih ne izsuši preveč. Občutljive sorte vrtnic bomo morali vse do konca meseca škropiti proti črni listni pegavosti, zdaj pa je tudi še zadnji čas za njihovo dognojevanje.

Čas poletja je tu in užijmo ga čim boljo, saj bo še prehitro tu jesen.

Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog