Novice - Vrtna opravila

novica

Vrtna opravila v juliju

Vrtna opravila v juliju
Objavljeno dne 04.07.2011

Pred nami je dolgo vroče poletje, čas, ko je senca najbolj zaželen prostor na vrtu. Dopusti so v polnem zamahu, ob tem pa ne smemo pozabiti na rastline. Vse prevečkrat se namreč zgodi, da medtem, ko nas ni, trpijo pomanjkanje in vročino. In potem si le stežka opomorejo kljub najbolj skrbnem negovanju, zato je prav, da nekoga zadolžimo, da bo v času našega dopusta skrbel zanje.

V sadovnjaku smo obrali prvo sadje, temu pa bodo kmalu sledile še marelice, zgodnje hruške in druge vrste. V vročih poletnih dneh so rastline manj aktivne in so v fazi poletnega mirovanja. Tok sokov se upočasni, zato lahko ta čas izkoristimo za rez. Vendar moramo paziti, da se tega lotimo v oblačnem vremenu. Poganjke in liste, ki so bili do sedaj v varnem zavetju zgornje rasti, lahko močno poletno sonce poškoduje. Ožigi pa lahko nastanejo tudi na plodovih. Znaki so rjavenje lupine. Češnje in višnje režemo po obiranju na vsake tri leta, izrežemo pa lahko do tretjine vsega lesa. Zdaj je tudi primeren čas za upogibanje poganjkov v položnejšo lego. Na ta način bo več asimilatov ostalo v poganjkih za formiranje cvetnega nastavka v prihodnjem letu. Poleti sadja ne gnojimo razen z listnimi gnojili, ki vsebujejo tudi mikroelemente. Ti so pomembni pri oblikovanju in zorenju plodov, predvsem kalcij pa vpliva tudi na boljšo odpornost rastlin proti boleznim.

Spomladanske solate, ki jih nismo porabili, so nam pobegnile v cvet. Še vedno je čas za sajenje nizkega fižola in graha, sejemo pa poletne solate, endivijo, radič, korenček, blitvo, kitajsko zelje in druge vrtnine, ki jih bomo večinoma pobirali v jesenskem času. Hitro rasla rukola bo lepo zapolnila izpraznjena mesta na gredicah, sadili pa jo bomo skupaj s paradižniki ali samostojno. Plesen na paradižniku nas vsako leto znova spravlja v slabo voljo. Priljubljeno plodovko je zadnja leta skoraj nemogoče pridelati brez ustrezne zaščite. Mnogi se odločajo za pokrivanje rastlin, tako da ostanejo listi suhi tudi po dežju in so pogoji za okužbo slabši. Nekaj pridelka nam bo uspelo pridelati tudi z rednim trganjem obolelih listov, še preden se lahko bolezen razširi na mesnato steblo in plodove. Pomembno je, kdaj zalivamo rastline, najprimernejše pa so jutranje in zgodnje dopoldanske ure. Bučkam in drugim plodovkam redno trgajmo plodove, saj jih tako spodbujamo k nadaljnjemu cvetenju, gola tla med rastlinami pa zaščitimo z zastirko. Tako bo uhajanje vode upočasnjeno in bodo pogoji za rast boljši. Uporabimo lahko kar pokošeno travo ali kakšen drug organski material, navsezadnje pa tudi pravkar populjene plevelne rastline.

V okrasnem vrtu se začenja sezona cvetenja večine najlepših trajnic. Kjer se rastline še niso dovolj razrasle, zaščitimo gola tla z zastirko, če nismo že prej poskrbeli za zapolnitev praznih mest z enoletnicami. Odcvetele cvetove rastlin redno odstranjujemo, saj s tem spodbujamo nadaljnje cvetenje. Cvetenje lahko spodbudimo tudi z gnojili, ki jih dodajamo vsakih 14 dni. Trato bomo zdaj manj kosili, gnojenje pa naj počaka do prvega dežja v septembru.

Zalivanje rastlin je v poletnem času najpomembnejše opravilo. Tako bo ostal vrt cvetoč in zelen, mi pa bomo izkoristili sleherni dan za uživanje v pogledu nanj.

Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog