Novice - Vrtna opravila

novica

Vrtna opravila v decembru

Vrtna opravila v decembru
Objavljeno dne 06.12.2011
November je bil dokaj sušen začetek decembra pa se je začel z dežjem. Temperature so še vedno nad lediščem, vendar lahko pričakujemo, da se bodo tekom meseca spustile do ničle in še globlje. Pričakujemo lahko tudi prvi sneg, ki se bo lahko obdržal dlje časa. Sicer pa decembra ni veliko dela v vrtu. Vrt miruje in tako bo tja do februarja, marca.

V sadnem vrtu lahko še sadimo nova drevesa, vse dokler zemlja ne bo začela zmrzovati. Ko bo zapadel sneg skrbimo, da se veje pot težo snega ne bodo zlomile. Problematičen je moker in težak sneg. Sneg z vej otresamo.

V zelenjavnem vrtu je čas za pobiranje brstičnega ohrovta, črnega korena, motovilca, ohrovta, pora. Če želimo drobnjak uporabljati tudi preko zime, ga izkopljemo in posadimo v lonec. Kompost dobro pokrijemo, da ga zaščitimo pred mrazo in se bo razkrajanje nadaljevalo.

V okrasnem vrtu vrtnice zaščitimo s hlevskim gnojem ali kompostom. Vrtnice, ki so na izpostavljenih legah zaščitimo pred zimskim soncem s smrekovimi vejami. Visoke trave povežemo, da jih sneg ne bo polegel. Sveže zapadli sneg otresamo z dreves in grmovnic, še posebej zimzelenih. Če bo vreme sušno in toplo, ne smemo pozabiti na zalivanje zimzelenih rastlin. Namestimo ptičje krmilnice. Sedaj je čas, da očistimo in popravimo ptičje valilnice, da bodo pripravljene na novo sezono. V ribnik položimo žogo, da ne bo povsem zamrznil in ribe ter druge živali ne bodo imele težav s pomanjkanjem kisika. Pred zmrzaljo iz vodometov, namakalnega sistema in drugih vodnih sistemov odstranimo vodo, da ne bodo cevi zaradi zmrzovanja vode popokale.

Decembra se lotimo pregleda in čiščenja orodja in strojev. Pokvarjeno in poškodovano orodje popravimo, sicer pa orodje dobro očistimo in zaščitimo pred rjo. Stroje po potrebi servisiramo, sicer pa jih očistimo in konzerviramo v skladu z navodili proizvajalcev.
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog