Novice - Vrtna opravila

novica

Vrtna opravila v aprilu

Vrtna opravila v aprilu
Objavljeno dne 01.04.2011
Marec je mimo in že je tu april, za katerega je značilna vremenska nestanovitnost. V tem prehodnem obdobju nikoli ne veš, kaj bo jutri. In če se ta čas prijetno »martinčkamo« na svežem zraku in klepetamo s sosedi, naslednji dan že iščemo zimska oblačila in vrt ponovno opazujemo iz tople sobe.

V sončnih dneh se zrak hitro ogreje, tla pa potrebujejo za to veliko dlje. Zato je rast zgodaj posajenih ali zasejanih vrtnih počasna in navadno je tako, da jih kasneje zastavljene gredice dohitijo. Večina vrtnin ima kratko, a intenzivno dobo rasti, zato so za načrtovanje zelenjavnega vrta najprimernejše tople, sončne in pred vetrom zaščitene lege z rodovitnimi in odcednimi tlemi. V vročem podnebju sadimo večje rastline pred manjšimi, da jih varujejo pred močno sončno pripeko, v zmernem podnebju pa ravnamo ravno obratno; manjše so spredaj in večje zadaj.

Večina vrtnin je enoletnic, zato jih razvrščamo po gredicah upoštevajoč njihovo sledenje oz. kolobar in medsebojno toleranco. Rabarbari, belušem in artičokam, ki so trajne vrtnine, namenimo ločene grede, če je dovolj prostora pa lahko mednje vključimo katere izmed hitro rastočih vrtnin, kot so rukola, blitva, berivka in druge.

V okrasnem vrtu delimo obstoječe trajnice in sadimo nove, vse pa je v pričakovanju cvetenja prvih tulipanov. Še vedno je čas tudi za sajenje drevnin in bogatenje tal z organskimi gnojili. Cvetoča korita na okenskih policah so prava popestritev, zato že zdaj poskrbimo za vse potrebno. Dobra prst je zlata vredna, zato pri nakupu ne glejmo na vsak evro, da nam kasneje ne bo žal, saj bodo rastline v koritih bogato cvetele samo v najboljših rastnih pogojih.

Trata je vse bolj zelena, z nujnimi spomladanskimi opravili pa poskrbimo, da bo tudi lepa. Treba jo je pregrabiti, da odstranimo odmrlo rast, prezračiti in pognojiti. Posebno pozorni moramo biti na mestih, kjer je njena rast slabša zaradi zbitosti. Trato gnojimo s specialnimi mineralnimi gnojili ali s 'petnajstico' (NPK 15-15-15) pred ali celo med dežjem. Tako lahka kot težja tla lahko izboljšujemo z dodajanjem organskih snovi, pri težjih pa lahko potresemo tudi nekaj mivke, ki jo nato z metlo razporedimo med travne bilke.

V sadovnjaku smo z rezanjem končali, dobra letina pa je v veliki meri odvisna od sreče z vremenom. Če bo v času cvetenja sončno in toplo s cvetno monilijo ne bi smeli imeti večjih težav. Prav nasprotno pa velja, kadar je deževno in hladno. Žal je škropljenje s sredstvi za varstvo rastlin v začetku cvetenja edini učinkoviti način zoperstavljanja močnejšim okužbam s to agresivno glivo. V zanjo ugodnih letih lahko uniči večino cvetja, povzroči pa tudi sušenje poganjkov, večjih vej in celo propad rastline. Okrog debel lahko namestimo tudi lepljive trakove za lovljenje škodljivih gosenic, ki se s prvimi toplimi dnevi usmerijo iz zimskih skrivališč proti krošnji.

Samo upamo lahko, da nam bo letos april prizanesel z ekstremnim vremenskim dogajanjem in bomo lahko uživali tako v delu na vrtu kot v občudovanju cvetoče pomladi.

Besedilo in fotografija: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog