Novice - Vrtna opravila

novica

Aktualna vrtna opravila v juliju

Aktualna vrtna opravila v juliju
Objavljeno dne 06.07.2010

V poletnih mesecih bomo najbolj aktivni pri zalivanju vrta. Občasne plohe nas bodo nekoliko razbremenile, pa tudi rastline bodo takoj lažje zadihale, kar se bo poznalo na njihovi rasti. Nobeno zalivanje ne pomaga tako, kot dober poletni dež. Žal pa so zadnja leta vse bolj pogosta neurja s točo, katere se vrtičkarji najbolj bojimo. Ne samo da nam lahko uničijo letošnji pridelek, temveč se bo škoda poznala tudi v prihodnjem letu. Upamo lahko samo, da bomo imeli letos vsaj z vremenom več sreče.

Sadno drevje. Po obiranju češenj, višenj in drugega zgodnjega sadja se lahko lotimo rezanja dreves. Zdaj je sadno drevje v nekakšnem mirovanju vse do sredine avgusta, ko bo pretakanje sokov ponovno bolj intenzivno. Redčenje goste rasti in križajočih vej bo krošnjo odprla, zato bo rast lepša z manj bolezni. Pečkato sadje bi prav tako lahko rezali v tem času, a tega ne počnemo zaradi nevarnosti okužbe s hruševim ožigom. Bakterija je izjemno zahrbtna, vlažno in toplo vreme pa je kot nalašč za okužbo skozi rezne rane. V tem mesecu je tudi močnejši pojav metuljčkov jabolčnega zavijača, ki povzroča črvivost plodov, ukrepamo pa z okolju prijaznimi sredstvi. Lahko pa tistih nekaj črvivih plodov vzamemo v zakup kot obvezni davek pri sonaravnem sadjarjenju. Poškodovane plodove obrežemo in porabimo za peciva in zavitke, nekaj zdravega pridelka pa bo le ostalo za kasnejše obiranje.

Vrtnine lepo delajo in tudi prve plodovke so že tu. Ni je boljše od domače kuhinje, posebej, če imamo zelenjavo, pridelano brez kemikalij. Pri vseh vrtninah pa ne bomo imeli tako srečne roke, saj se škodljivci in bolezni ne ozirajo na modne trende. Paradižnike je treba zavarovati pred plesnijo s pokrivanjem ali škropljenjem. Nekateri prisegajo na pripravke iz mleka in sirotke v razmerju 1:6, ki odebeli celične stene, zato so rastline odpornejše. Jajčevce pridno vršičkamo, da se lepo razrastejo, na grmu pa pustimo približno 6 plodov. Redno pobiranje bučk bo spodbujalo rastlino k neprestanemu cvetenju in obilnem nastavljanju plodov. Okoli rastlin polagamo zastirko iz pokošene trave, prazna mesta na gredah pa čim prej zasejemo z rukolo, solato in radiči. Čas je tudi za setev nizkega fižola in graha, vso vrtnino pa redno pregledujemo, da še pravočasno ukrepamo ob pojavu bolezni in škodljivcev. Z listnimi gnojili jih tudi nekoliko pocrkljamo, uporabimo pa lahko tudi pripravke iz kopriv in drugih rastlin.

Na okrasnih gredicah so trajnice zdaj največja atrakcija. Pisano cvetje je prava paša za oči in metulje, ki pijani od nektarja letajo s cveta na cvet. Večje se nam bodo po dežju nekoliko polegle, zato jih z oporami in privezovanjem povrnemo v pokončno lego. V vročini se bomo dela lotili v zgodnjih urah in proti večeru, ko vročina nekoliko popusti. Vmesni čas pa bomo še najbolje izkoristili za klepet ob kavici v varnem senčnem zavetju. Sveže pokošena travnata površina bo s povezovanjem gredic sliko še polepšala, takšen videz pa bo vse, dokler bo zadosti vode. Za to pa bomo poskrbeli z rednim zalivanjem. Trajnicam odstranjujemo odcvetele cvetove in odstranjujemo plevelne rastline, da se ne razrastejo. V poletni vročini so najbolj izpostavljene brežine, zato jih zasadimo z rastlinami, ki takšne razmere dobro prenesejo.

Poletje je čas dopustov. Vse, kar smo sanjali v dolgih in hladnih zimskih mesecih, se zdaj dogaja. Zato ta čas kar najbolje izkoristimo, doma na vrtu ali na potovanju.

Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog