Novice - Vrtna opravila

novica

Aktualna vrtna opravila v septembru

Objavljeno dne 01.09.2010

Šolskih počitnic je konec, z njimi pa tudi poletja. Prvi tedni v septembru znajo biti kljub vsemu še zelo topli, le večeri in jutra so bolj sveža. Sicer je trenutna ohladitev hladen tuš za vse ljubitelje vročega poletja, a upajmo, da bo bolje. Lahka poletna oblačila bomo počasi zamenjali za toplejša in uživali v jesenskih radostih.

Za mnoge je jesen najlepši letni čas. V začetku je vse zeleno in mnoge rastline so zdaj v najlepšem razcvetu. V sadovnjaku so drevesa bogato obložena, zato bomo zaposleni z obiranjem in shranjevanjem pridelka. Čas pa je tudi za zadnje posege s škarjami in oblikovanjem krošnje. Nastale rane se bodo še pred zimo lepo zacelile, prve dni v septembru pa lahko izkoristimo tudi za cepljenje sadnih rastlin. Okuliranje je preprost način razmnoževanja sadnega drevja, vse, kar potrebujemo, pa je nekaj žlahtnih očes, cepilni nož in vezivo. Poganjke z očesi lahko jemljemo sproti in nam jih ni treba pripraviti prej, kot velja za spomladansko cepljenje. Tudi rane, ki pri tem nastanejo, so manjše, v treh tednih pa se bo pokazalo, kako smo bili pri svojem delu uspešni. Prve dni v septembru bomo obirali nekatera jabolka, hruške in slive, skladiščili pa jih bomo glede na njihove skladiščne sposobnosti. Slive in češplje ne zdržijo dolgo, zato jih bomo uživali sveže, ob večjem pridelku pa se bomo morali lotiti kuhanja marmelade. Večjih posegov v sadovnjaku zdaj ne izvajamo, da se rastline v miru naužijejo prijetnega jesenskega obilja in se počasi pripravijo na zimsko mirovanje.

Obrezovanje
Septembra je čas za oblikovanje krošnje sadnih dreves.

Na zelenjavnem vrtu se naša pridnost bogato obrestuje s pridelkom, ki nam bogati vsakdanji jedilnik. Domača zelenjava je nekaj povsem drugega, kot kupljena. Vsebuje namreč veliko zdravju koristnih snovi, ki jih je največ v sveži zelenjavi. Vsega seveda ne bomo uspeli sproti porabiti, zato bomo pridelek na najrazličnejše načine shranili za kasneje. V tem času lahko še sejemo redkvico, motovilec, nizek stročji fižol, špinačo in zimsko solato ter sadimo čebulček, česen in majski srebrnjak. Izpraznjene gredice pa bomo zasejali z rastlinami za zeleno gnojenje, ki jih bomo kasneje zakopali ob obdelavi tal.

Pri oskrbi trate bo zopet nekaj več dela s košnjo. Zdaj lahko tudi dosejemo prazna mesta, ki so nastala kot posledica velike poletne vročine. Obilna vlaga in pogostejše padavine bodo spodbudile kaljenje in kmalu se bodo prikazale drobne travne bilke. Zatravimo pa lahko tudi večje površine. Seveda je treba zemljišče pred tem dobro pripraviti. Predvsem odstranimo večje in manjše kamenje ter drugi material, ki bi nas utegnil ovirati pri košnji. Trato lahko tudi pognojimo z gnojilom, ki vsebuje večji delež kalija in manj dušika. Kalij bo spodbudil gosto razraščanje talne ruše in močno razvejanost koreninskega sistema.

Anemone
Jeseni cvetijo številne okrasne rastline.

V okrasnem delu vrta so nekatere rastline že odcvetele, zato zdaj pridno nabiramo semena enoletnic, trav in trajnic za setev v naslednjem letu. Nabrana semena položimo za nekaj dni na suh časopisni papir, da dozorijo in se ustrezno posušijo, nato pa jih spravimo v papirnate vrečke. Te seveda označimo z imenom rastlin, da ne bomo potem spomladi tavali v temi. Zdaj so v polnem razcvetu jesenske vetrnice, cvetoče trave, ki valovijo v vetru, hermelike in druge, tako da je prav pestro. Počasi pa se jim bodo pridružile tudi jesenske astre, ki dajejo jeseni poseben čar. Pri oskrbi rastlin v posodah moramo zdaj zmanjšati tako pogostnost kot količino zalivanja. Vlage je septembra občutno več, zato so rastline manj žejne.

Jesen je tudi čas analize, kaj nam je pri vrtnarjenju uspevalo in kje nismo bili uspešni. Zdaj se tudi lotevamo novih načrtov in zasaditev, da dopolnimo prazna mesta, preuredimo gredice ali zastavimo vrtno podobo povsem na novo. Pri večjih posegih se je dobro posvetovati s strokovnjakom, da dobimo kakšno svežo idejo in da bomo pri odločitvah uspešnejši.

Besedilo in fotografije: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog