Novice - Vrtna opravila

novica

Aktualna vrtna opravila v oktobru

Aktualna vrtna opravila v oktobru
Objavljeno dne 01.10.2010
Čas hiti hitreje, kot bi si to želeli. Zato je najbolje, da uživamo v vsakem dnevu posebej, ob tem pa užijemo vso lepoto, ki nam jo ponuja jesenski vrt. Barvitost je v tem času izjemna od živo obarvanega listja do cvetenja jesenskih rožic, ki so se vse do zdaj sramežljivo skrivale. Shrambe se prav tako polnijo s pridelki, predelanimi in svežimi, trgatev grozdja in obiranje poznih sort sadja pa je prav tako v polnem zamahu. Četudi september ni bil takšen, kot smo od njega pričakovali, pa bomo imeli morda več sreče zdaj v oktobru, ki nas zna presenetiti z barvami in lepim vremenom.

Oktober je tudi pravi in predvsem skrajni mesec za načrtovanje sajenja vrtnih rastlin. Mesto sajenja drevnin določimo skrbno in z zavedanjem, da gre za večletne rastline. Upoštevajmo tudi rastne lastnosti posameznih rastlin, višino in širino rasti, občutljivost na določene bolezni in škodljivce ipd. Vse to nam bo prišlo prav kasneje pri oskrbovanju. Sredstva za varstvo rastlin sicer lahko rešijo določene probleme, ustvarijo pa številne druge, temu pa se lahko izognemo s pravilnim pristopom. Morda se odločimo za temeljitejšo prenovo podobe našega vrta, ob tem pa moramo biti zelo previdni. Odstranitev večletnih rastlin je hitra in dokončna, nove pa bodo potrebovale mnogo časa, da zapolnijo nastalo praznino. Številne rastline lahko kupimo v vsebnikih in jih sadimo skoraj vse leto, jeseni pa lahko dobimo tudi tiste z golimi koreninami, ki so cenovno ugodnejše. Sadilne jame in razdalje sajenja lahko uredimo že sredi oktobra, novembra, ko se začne prava prodaja sadik, pa posadimo izbrane rastline. Vrtnice z golimi koreninami so mnogo cenejše, kot tiste v lepih kartonastih embalažah, pa tudi kakovostnejše. Kupljene za nekaj časa cele potopimo v vodi, nakar jih posadimo na stalno mesto. Tako posajene se nam bodo lepo prijele in že naslednje leto bomo lahko občudovali njihovo bogato cvetenje. To, kar mnoge odvrača od sajenja teh lepih rastlin, pa je črna listna pegavost. Sicer so nekatere sorte odpornejše od drugih, to velja predvsem za tiste s svetlečimi listi, pa vendar za zdaj še ni takšne, ki bi bila popolnoma odporna.

Trata se je lepo opomogla po poletni pripeki in zdaj vsa zelena lepo napreduje. Prezračevanje ji bo dobro delo, z rednim odstranjevanjem odpadlega listja pa poskrbimo, da bo ostala zdrava. V tem času je kalij najpomembnejši element, ki spodbuja razraščanje in zgostitev travne ruše, dodajamo pa ga tik pred dežjem ali med njim.

V sadovnjaku se krošnje dreves počasi praznijo in večina pridelka bo kmalu v shrambi. Zdaj lahko tudi zredčimo nekatere škodljivce z nastavljanjem različnih vab. Lepilni trak, ki ga ovijemo okrog debla, bo gosenicam zavijačev in drugih škodljivcev preprečil selitev po deblu v tla, kjer navadno prezimijo. Okrog debla lahko namestimo tudi karton ali valovito lepenko. To še pred zimo odstranimo skupaj s številnimi ličinkami, ki so tu nameravale prezimiti.

Nikar ne pozabimo tudi na sajenje spomladi cvetočih čebulic. Večinoma zahtevajo sončno rastišče vsaj do cvetenja, zato jih lahko sadimo tudi med trajnice in pod listopadne rastline. Čas pa je še vedno tudi za sajenje in presajanje trajnic. Z njimi bomo zapolnili prazna mesta, preuredili gredice ali naredili nove.

Z grabljenjem in odvozom listja bomo imeli zdaj nekaj več dela, morda pa nam priskoči na pomoč jesenski veter. Le da ne bo potem sosed pisano gledal, od kod je le prišlo vse to listje na njegov vrt.

Besedilo in fotografija: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog