Novice - Vrtna opravila

novica

Aktualna vrtna opravila v januarju

Aktualna vrtna opravila v januarju
Objavljeno dne 04.01.2011
V Novem letu si želimo vse najlepše, predvsem vrtičkarji pa upamo tudi na uspešno vrtnarsko sezono. Rastline so sezono sicer zaključile že v jeseni, zimski počitek in nabiranje moči za spomladansko odganjanje pa je uvodni del v novo dogajanje. Za nas dela na vrtu zdaj ni veliko, zato se lahko posvetimo načrtovanju in snovanju novih vrtnarskih podvigov. Morda naredimo novo gredo s trajnicami ali posadimo katero izmed drevnin, če je na vrtu le še kaj prostora.

V vrtni lopi lahko pregledamo orodje in se pripravimo na prva dela. Zdaj v vrtnarskih trgovinah ni gneče, zato bomo lahko v miru izbrali potrebno orodje in se posvetovali s prodajalcem. Tudi nove semenske vrečke so že v prodaji, pa tudi na prvo pošiljko krompirja in čebulčka ne bo treba več dolgo čakati. Oskrbimo se tudi z gnojili za sadje, vrtnine in okrasne rastline, če za to nismo imeli časa v jeseni.

Gnojenje je pomembno vrtno opravilo, rastlinam pa lahko dodajamo hranila takoj, ko je to mogoče. Ta moramo namreč spraviti nekoliko globlje v tla, zato ta ne smejo biti zamrznjena. Drevju in grmovnicam gnojimo po obodu krošnje, ne pa blizu izraščanja iz tal, kjer je delovanje korenin slabše. S tem jih tudi razvadimo in namesto, da bi širile koreninski sistem v prostor, občepijo na mestu. Takšne rastline pa so mnogo manj stabilne in obstaja večja verjetnost, da se nam podrejo zaradi vetra, snega ali pod težo pridelka. Rastline s široko razvejanem koreninskim sistemom so mnogo stabilnejše in sposobne poiskati vodo tudi v najbolj sušnih mesecih.

Kljub zimi in mrazu lahko rastline tudi v tem času trpijo pomanjkanje vode. Posebno občutljivi so rododendroni, ki imajo plitek koreninski sistem, poleg tega pa jim navadno pripravimo omejeno rastno okolje zaradi zahtev po kislem rastišču. V zamrznjenih tleh je voda koreninam nedosegljiva, vedno zelene rastline pa jo potrebujejo tudi zdaj. Posledice pomanjkanja, rjavenje listja in slabotno cvetenje, se sicer ne pokažejo takoj, temveč kasneje, ko bi to najmanj pričakovali. Zalivamo jih, ko ne zmrzuje.

Pri načrtovanju večjih sprememb na vrtu ali postavitvi vrta na novo se je dobro posvetovati s strokovnjakom. Izbor rastlin in njihovo kombiniranje ni enostavno, sploh pa, če z urejanjem nimamo nikakršnih izkušenj. Tudi če imamo občutek, da bomo kos izzivu, pa nas bo obisk v drevesnici ali vrtnarski trgovini s sadikami postavil na realna tla. V vsej tej množici rastlin se je težko znajti, zaradi nepoznavanja pa se lahko zgodi, da bomo tako pri sajenju kot pri razvrstitvi rastlin ravnali napačno. Majhne sadike in trajnice lahko še prestavimo, večjih rastlin pa ne. Breza in oreh ne sodita v bližino hiše, saj lahko njun koreninski sistem poškoduje temelje. Če ne drugega, lahko povprašamo zgolj za nasvet ali izdelavo idejnega načrta, tistega dela, ki ga bomo zmogli, pa se lotimo sami. Sajenje rastlin je med najprijetnejšimi opravili na vrtu, z dobro izdelanim načrtom pa bo delo potekalo hitro in učinkovito.

V januarju se dan daljša in ob enakonočju (20. marca) premaga noč. Takrat pa se začne prebujati tudi narava in začne se nova sezona.

Besedilo in fotografija: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog