Vprašanja - Vrtna opravilaKako razmnožiti ciprese s potikanjem?

VPRAŠANJE:

Rada bi razmnožila ciprese oz. kleke za živo mejo. Enkrat sem že poskusila s potikanjem po navodilih iz knjige o vrtnarjenju, pa mi ni uspelo. Odločena sem poskusiti še enkrat, tokrat bi uporabila tudi rastni hormon. Prosim za nekaj kratkih napotkov kako in kaj, da bi bilo razmnoževanje uspešno. Najlepša hvala za odgovor!

(Helena iz Brežic)


ODGOVOR:

Iglavce običajno razmnožujemo s t.i. polzrelimi potaknjenci, to so poganjki, ki so navidezno že dozoreli (so se že odebelili in otrdeli). Potaknjence izberemo v poznem poletju ali zgodnji jeseni. V gredi na prostem pripravimo mešanico drobnega peska in šote ali šotnega nadomestka. Na matični rastlini odrežemo 10 do 15 cm dolge potaknjence s stranskih ali vodilnih poganjkov. Potaknjence obrežemo neposredno pod členkom.

Z ostrim nožem odrežemo spodnji par listov (iglic) in osmukamo ostale do polovice. Na stebelcu poganjka naredimo od spodaj navzgor na nasprotnih straneh dve plitvi ranici, dolgi približno 2,5 cm. Osnovo, kjer smo potaknjenec odrezali in ranici namažemo s hormonskim prahom, kar bo spodbudilo tvorbo korenin.

Potaknjence posadimo do tretjine višine v mešanico peska in šote, ki smo jo pripravili. Okoli potaknjencev temeljito potlačimo, najbolje da pohodimo, in zalijemo s fungicidom. Potaknjence pustimo v gredi preko zime, poletja, jeseni in zime, spomladi pa jih presadimo v posamezne lonce, kjer jih pustimo, da se utrdijo. Šele na to jih posadimo na izbrano mesto. Preko zime moramo potaknjence zaščititi pred pozebo. Z grede odstranjujemo vse listje in druge organske odpadke, ki bi lahko gnili. Preko poletja redno zalivamo in pršimo, da se potaknjenci ne izsušijo in uničujemo škodljivce. V močnem soncu poskrbimo za ustrezno senco.

Pričakovati morate, da bo veliko potaknjencev propadlo, zato jih pripravite precej več, kot jih dejansko potrebujete.

19.09.2008 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog