Vprašanja - Vrtna opravilaKdaj je dovoljena košnja?

VPRAŠANJE:

Prosim za pomoč! Včeraj se je spravil kosit sosed svojo travo, pa sem mu rekel, da ne sme, ker je praznik. Smo namreč v bližini zdravilišča. Rekel je, pa kje to piše, kaj mi moreš. Pa se mi je tu ustavilo. Ali morda veste, kaj je pravna podlaga za prepoved košnje ob praznikih? Hvala!

(matej)


ODGOVOR:

Pravno podlago predstavlja Uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju. Ta v 19. čl določa, da sta v I., II. in III. območju uporaba kosilnic, škropilnic, žag in drugih naprav z motorji na notranje izgorevanje, vrtalnih in brusilnih strojev, kladiv in žag ter izvajanje drugih hrupnih vrtnih in hišnih opravil, ki povzročajo v okolju visoke ravni hrupa, dovoljena od ponedeljka do sobote med 8. in 19. uro. Uporaba naprav in izvajanje opravil sta prepovedana tudi na praznik, če je dela prost dan.

Uredba v 4. členu določa tudi območja, in prav v I. območje spada naravno območje, namenjeno turizmu in rekreaciji, neposredna okolica bolnišnic, zdravilišč in okrevališč ter območje naravnih parkov.

Torej, vaš sosed je vsekakor kršil zgoraj navedeno uredbo, najjverjetneje pa tudi vaš občinski odlok, ki mora tudi urejati tovrstne primere.

 

Za pomoč lahko drugič pokličete policijo, ki je pristojna za ukrepanje kršitev iz uredbe in če gre za kršitev javnega reda in miru.

Poglejte:

03.05.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog