Vprašanja - UrejanjeAli je okrasno lubje ustrezna zašita pred plevelom in ali je treba nekatere rože jesni res izkopati?

VPRAŠANJE:

Pred kratkim sem začela z urejanjem cvetlične grede, ki je dokaj na klancu (kak predlog glede zasaditve:-)). Posadila sem ogromno čebulic, nekatere že kukajo iz zemlje, nekatere še bodo (upam). Nekatere sorte so prezimne, nekatere pa ne. Mene predvsem zanima, če potrosim po tej gredi okrasno lubje (okrog rož, ki se razmnožujejo same), če s tem preprečim nadaljne razmnoževanje oz. zatrem, tako kot bi to naj delovalo proti plevelom. Sorte, ki bi jih bilo potrebno v jeseni vzeti iz zemlje ali obstaja možnost, da se pustijo v zemlji in se nekako zaščitijo pred zmrzaljo (hlevski gnoj, smrečje)? Z zadnjim vprašanjem vem, da sem prehitra ampak, dobro je vedeti.

(baucika)


ODGOVOR:

Če je greda toliko nagnjena, da se zemlja posipava navzdol, vam svetujem rastline, ki razvijejo gost koreninski splet, s katerimi bodo zadrževale zemljo. Glede izbora rastlin vam svetujem, da obiščete lokalno vrtnarijo, kjer vam bodo svetovali primerne vrste in sorte.

Vloga okrasnega lubja je, da zadržuje vlago v tleh in preprečuje pojavljanje plevelov. V praksi zadrževanje vlage opravlja zelo dobro glede plevela pa ni vedno dovolj učinkovit, kažejo izkušnje. Da preprečuje rast plevelu mora biti njegova plast debela nekaj centimetrov, pa še v tem primeru bo kakšna neželena rastlina prišla skozi. Kljub temu pa se bo količina plevela drastično zmanjšala. Seveda je ključnega pomena, da gredo očistite plevela, preden posujete lubje. Lubje je treba vsako leto dodajati, saj počasi razpada.

Lubje lahko preprečuje razmnoževanje rastlin, ki se razmnožujejo s semeni in vegetativno preko nadzemnih delov – npr. jagode. Rastline, ki se razmnožujejo preko korenin (iz korenin poženejo nove poganjke), praviloma nimajo težav, izjema so le zelo debele plasti lubja, ki jih ne morejo predreti.

Jeseni nekatere rastline izkopljemo iz zemlje in jih shranjujemo na prezimnih mestih iz več razlogov. Glavni rje, da korenike ali gomolji preko zime ne pomrznejo, se na njih ne razvijejo bolezni, jih ne pojedo talne živali ali drugače propadejo. Praktične izkušnje kažejo, da, če rastline vseeno pustimo v zemlji, jih nekaj ne preživi zime. Zato je smiselno, da jih jeseni izkopljemo, sicer bomo morali vsako leto zbirko dopolnjevati. Če vam je izkopavanje in ponovno sajenje moteče, potem svetujem, da posadite take trajnice, ki jih preko zime ni treba izkopati iz zemlje. 

18.05.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog