Vprašanja - UrejanjePoleg brogovite, srobota in vrtnic naj namesto sivke nasadim...

VPRAŠANJE:

Pozdrav! Naša terasa leži na južni strani hiše. Z dveh strani jo obdajata steni, ob drugih dveh pa jo obraščata vedno zeleni brogoviti, sivka, clematisin, vrtnice. Vse je odlično uspevalo, dokler nismo strehe terase prekrili s platnom. V pasu, kjer so družno rasle sivka, sorobot in vrtnice, je najkrajšo potegnila sivka. Zaradi sence je začela hirati. Letos smo jo bili prisiljeni odstraniti. Problem pa je nastal s kako rastlino naj jo nadomestim, da bo terasa še naprej delovala skladno, da bo srobot imel "noge" v senci in da bo novi "sosed" vsem prijal?

(Darija)


ODGOVOR:

Sivka potrebuje za uspešno rast zadosti sončne svetlobe. S platnom ste preprečili dostop zadostnim količinam svetlobe. Izbrati morate med rastlinami, ki jim ustreza polsenca ali senca. Če bi imeli raje zelnato rastlino, potem vam svetujem, da nasadite Tradeskancijo (Tradescantia fluminensis). Je zelnata trajnica z zelenimi listi z belimi progami. Uspeva v polsenci in senci in potrebuje redno, a ne preveč obilno zalivanje. Izbirate lahko tudi med nekaterimi pritlikavimi sortami iglavcev, ki se bodo barvno lepo ujele z obstoječo zasaditvijo. Izbiro preverite pri lokalnem vrtnarju, kjer si boste iglavce lahko ogledali in izbrali tiste, ki vam bodo všeč.

Opozoril bi vas, da boste v prihodnje morali obdržati senčenje terase, če boste želeli, da nove izbrane rastline preživijo.

23.02.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog