Novice - Urejanje

novica

Trajnice skrbijo za pestrost vrta

Objavljeno dne 24.05.2006

Z drevjem, grmovnicami in plezalkami ustvarjamo ogrodje vrta, s trato oblikujemo odprti prostor, s trajnicami pa dosežemo spreminjajočo barvitost. Z njihovo pomočjo skozi letne čase spreminjamo volumen zelenja. Ni nam treba vedno znova nečesa saditi. Je pa treba občasno odstraniti dotrajane ali odmrle nadzemne dele, da boi videz brezhiben.


Pod drevjem hoste in druge trajnice poživijo pust kotiček (foto: Mojca Rehar Klančič)

Nekaj najbolj trpežnih in dolgoživečih trajnic se v naših vrtovih ohranja že od časov naših babic. Kdo ne pozna potonik, funkij in bergenij, ki jih leta in leta lahko tudi popolnoma zanemarimo, pa bodo vseeno preživele. Ne pridejo jim do živega ne moča ne suša in celo pleveli jih zlepa ne zadušijo. Če jim damo primeren prostor v obnovljenem vrtu, spet zaživijo v svoji polni lepoti. Takšne lastnosti so pomembne za tiste, ki svojemu vrtu ne posvečajo veliko časa. Seveda so med trajnicami tudi bolj zahtevne, namenjene tistim, ki jim služi občasno delo med njimi za sprostitev, meditacijo ali molitev. Vsekakor pa drži, da pletje, odstranjevanje odmrlih delov in istočasno opazovanje in uživanje ob pogledu na spreminjajoče se trajnice v vrtu pomirja živce in daje novih moči za vsakdanje napore, ki nas spremljajo skozi vse življenje.

Pri nobeni skupini vrtnih rastlin namreč ni možno na malem prostoru združiti toliko različnih barv ter oblik cvetja in listja pri tem pa doseči tolikšno spremenljivost v času in prostoru, kot ravno pri trajnicah. In prav zaradi te lastnosti lahko poznavalci dosežejo kompozicijsko ubranost skozi daljši čas, ne samo v določenem trenutku, kot to dosegamo z npr. čebuljnicami ali enoletnicami.


Barvite astilbe sredi poletja (foto: Mojca Rehar Klančič)

V vrtni kompoziciji mora biti vse na svojem mestu, tako, da nam omogoča tudi čim enostavnejše vzdrževanje. Tudi za trajnice velja, da jih sadimo v strnjene skupine in ne posamično raztreseno po trati. Le redko, z izjemo zanimivih in tistih z masivno rastjo, sadimo kot osamelce, vendar zelo premišljeno. Zato z njimi oblikujemo grede, največkrat ozke in dolge: pred živo mejo ali grmovnato kuliso, ob robu trate, ob poteh in tlakovanih površinah, nad ali pod podpornimi zidovi. Skratka povsod tam, kjer potrebujemo zaključek kot okvir ali barvni poudarek.

Na ta način ohranjamo dostopnost, preglednost in ob ustrezni dolžini tudi zagotavljamo dovolj veliko pestrost možnega izbora, s katero dosegamo različne kompozicije skozi različne letne čase. Ker je med trajnicami, ki so danes dostopne na trgu, tako velik izbor, lahko najdemo primerne vrste in sorte za različne želje in potrebe: za žgoče sonce, za gosto senco, za sušna tla, za preveč vlažna tla, spremenljivih višin, da o možnih barvah in njih kombinacijah niti ne govorimo.

Trajnice velja spoznati in ob njih uživati. Kdor tega še ne obvlada, začne s pomočjo poznavalcev. Kasneje pa začne sam iskati nove možnosti in kombinirati nove kompozicije in si brez trajnic svojega vrta ne more več predstavljati.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog