Novice - Urejanje

novica

Izbor rastlin za realizacijo arhitektonske zasnove vrta

Objavljeno dne 04.05.2006

Ko smo se odločili, kje bodo zelene površine, odprt prostor in barvne kompozicije, moramo še poiskati ustrezne rastline, s katerimi bomo te cilje dosegli. Ta naloga je lahka samo na prvi pogled. Ko pa začnemo resno analizirati lastnosti, ki jih morajo posamezni zeleni elementi imeti, ugotovimo, da je naloga zahtevna. Ko želimo doseči želeni cilj enostavno in poceni, ter zagotoviti njegovo trajnost, hitro naletimo na težave.

Izbrati prave rastline je pravzaprav večja umetnost, kot poiskati arhitektonsko. Mnogi oblikovalci vrtov znajo lepo narisati vrtno rastlinje, definirati mase in barve, ker pa ne poznajo rastlin in še manj aktualne ponudbe rastlin na dosegljivem tržišču, njihove ideje niso nikoli izvedene.


Velikopotezni motiv: ozadje iz drevja in grmovnic, pred njimi visoke trajnice in prav spredaj odprti prostor s trato. (Foto: Mojca Rehar Klančič)

Poglejmo malo pobliže, na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo rastlinski material, ali, drugače rečeno, vrste in sorte rastlin za vrt ali zeleno javno površino.

Za vetrovne lege izbiramo rastline, ki niso krhke in lahko lomljive. Napačno je iskati nizke rastline, češ, da visoke rad polomi veter. Pomembno je, da imajo čvrsto konzistenco in se tako ob burji upognejo, ne pa zlomijo.

Ko iščemo drevnine, s katerimi želimo ustvariti senco, pomislimo, da senco potrebujemo poleti. Pozimi je v našem podnebju zaželena osončenost prostora. Torej ni treba, da je drevo za senco ali plezalka za pergolo zimzelena. Pač pa potrebujemo rastline, ki bodo čimprej ustvarile senco. Vendar naj v odraslem stanju ne bodo večje, kot jim je namenjeno prostora. Na sploh velja, da je zmanjševanje rastlin z obrezovanjem zgrešeno. Koliko nepotrebnega dela si nakopljemo z zasaditvijo preveč bujnih rastlin na premajhen prostor. Obrezovanje je lahko le oblikovalski poseg, nikoli pa z njim ne skušamo vzdrževati manjših krošenj drevja, ker je to zelo zahtevno in drago, obenem pa popolnoma nepotrebno in marsikdaj neuspešno delo.


V velikem vrtu je možno ozadje z živo mejo, pred njo cvetoče maslenice. (Foto: Mojca Rehar Klančič)

Ko iščemo rastline za razmejitev ali omejitev prostora, moramo upoštevati, da je ta funkcija zelenja enako pomembna poleti, kot pozimi in zato tu potrebujemo zimzelene rastline. Vedno izbiramo primerne rastline za določeno podnebje, talne in druge rastne pogoje. Le malokdaj tla spreminjamo in izboljšujemo, popolnoma spremeniti pa jih je zelo zelo težko ali celo nemogoče.

Izbiramo le rastline, ki so na tržišču dostopne. Včasih smo res pripravljeni iskati tudi na bolj oddaljenem tržišču, večinoma pa le v polmeru morda največ nekaj sto kilometrov. Izjema so zbiralci rastlin, ki jim je skoraj zemeljska obla premajhna.

Pa še eno zlato pravilo pri izbiri rastlin za izpolnitev arhitektonsko postavljenih zahtev. Če rastlin ne poznamo dovolj, dovolimo, da nam svetuje tisti, za katerega smo prepričani, da jih pozna bolje od nas.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog