Novice - Urejanje

novica

Pred načrtovanjem vrta in drugih zelenih površin

Pred načrtovanjem vrta in drugih zelenih površin
Objavljeno dne 24.03.2006

Ko se lotevamo načrtovanja vrta ali javne zelene površine, moramo biti pozorni na veliko stvari in si odgovoriti na marsikatero vprašanje. Nikakor ni enostavna odločitev, katere rastline bomo posadili na posamezne dele vrta. Tudi o morebitni dodatni opremi si velja postaviti marsikatero vprašanje in poiskati odgovore, preden se resno lotimo načrtovalskega dela. Če pa sami nismo vešči načrtovanja ali pa ne zaupamo v svoje sposobnosti, izberemo profesionalnega načrtovalca vrtov.

Pred izdelavo samega načrta zelene površine, ugotovimo, kakšnim namenom naj zelena površina služi, kdo vse jo bo uporabljal, kakšne so možnosti za njeno vzdrževanje in kakšni so interesi po intenzivnosti uporabe ter vzdrževanja. Morda je treba poskrbeti, da bo vzdrževanje zahtevalo čim manj časa, ni pa pomembno, koliko bo stalo. Ali obratno. Čas in denar imata za različne naročnike različen pomen.

Treba je tudi ugotoviti, ali obstaja možnost uporabe večjih sadik za čim hitrejši učinek, ali se bomo morali zadovoljiti z mladimi sadikami, ki bodo potrebovale dalj časa, da bodo ustvarile načrtovan učinek. Zlasti pri drevesih lahko ob sajenju starejših in bolj odraslih sadik pospešimo končni učinek zasaditve tudi za deset ali dvajset let, redko tudi več. Pri izbiri starejših in večjih sadik grmovnic prihranimo pet do deset let. Pri trajnicah bo učinek sajenja večjih sadik mnogo manjši, le kako leto ali dve, redkokdaj (recimo pri potonikah ali hostah) pet let.

Večje sadike namreč niso vedno na razpolago, če pa že so, so običajno precej dražje od mlajših in manjših. Pred začetkom načrtovanja zasaditve se je treba tudi odločiti, kje bomo potrebne sadike nabavljali. Ali smo pripravljeni obiskati samo bližnjo vrtnarijo in drevesnico, ali imamo namen in možnost iskati redke rastline tudi daleč po svetu. Načrt, ki zahteva rastline, ki so naročniku težko dosegljive, ali jih ni pripravljen iskati, je slab. Pred začetkom načrtovanja zasaditve si moramo tudi odgovoriti na vprašanje, ali želimo natančen načrt s popisom potrebnih sadilnih materialov, njihovo kakovost, standardi in ceno ter navedbo možnih dobaviteljev, navodili za izvedbo zasaditve in navodili za vzdrževanje. Morda nas bo zadovoljila preprosta skica, iz katere bo razvidna groba razporeditev zasaditve dreves, grmovnic, trajnic, trate in morebitnih drugih vrtnih elementov.

Za naročnika načrta zasaditve je najpomembneje, da načrtovalcu zaupa in mu tudi posreduje potrebne podatke, da bo ta lahko pripravil dober načrt, pisan na kožo naročniku. Načrtovalec vrta namreč ne načrtuje zase, ampak za naročnika. Njemu, njegovim potrebam in zahtevam mora biti načrtovano prilagojeno. Stvar prepričljivosti vsakega načrtovalca pa je, da naročniku predstavi svoje videnje strokovne problematike in ga tudi prepriča v strokovne rešitve, ki jih ponuja.

Načrtovalec se mora potruditi postaviti naročniku prava vprašanja, da bo lahko le-ta ugotovil njegov dejanski interes in potrebe, na osnovi tega pa pripravil dober in predvsem izvedljiv načrt.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog