Novice - Urejanje

novica

Jekleni konjiček na zeleni travni površini

Objavljeno dne 27.02.2006

V vrtovih in v mestih je zelenje tisto, ki ustvarja prijetno vzdušje. Vendar si brez zgradb in tlakovanih površin ne moremo zamisliti mesta. In tudi brez parkirnih površin ne gre.

Da bi imeli čimveč parkirišč in istočasno čim več zelenih površin, se je daleč na severni polobli davno že porodila ideja o »zelenih parkiriščih«. Tam je klima vlažna in niti poleti ne vroča. Vrtne trate ni težko gojiti tudi v mestnem prostoru z obilico tlakovanih in pozidanih površin. Tudi sicer je v severnoevropskih deželah vrtna kultura nekaj samo po sebi umevnega. Tam so nastale tako imenovane »travne plošče,« betonski elementi torej, ki jih položijo na zravnano in utrjeno peščeno površino, v plitve in majhne odprtine nasujejo zemljo, posejejo travno seme in trata na parkirišču je tu. Pogosto jo zaliva deževje, treba jo je le še redno pokositi in popleti. Sicer pa plevela ni veliko, saj so mestne zelene površine in vrtovi vsi lepo negovani. Sramota je namreč, imeti neobdelan in nenegovan vrt. Poleg dreves, grmovnic, okrasnih plezalk, trajnic, enoletnic in čebulnic sodi v urejeno zelenje seveda tudi negovana trata. In tlakovana in istočasno travnata parkirišča v severnoevropskih deželah niso nobena redkost.

Če se preselimo v slovensko ali celo primorsko klimo, kjer so poletja vroča in pogosto sušna in se betonsko in asfaltno okolje poleti včasih neznosno pregreje, seveda čutimo neznansko željo po prijetnem hladu na parkirišču pod drevjem in na zeleni trati. Tudi v taki klimi je to možno, vendar z mnogo več truda, kot v severni Evropi. Na Azurni obali taka zelena parkirišča zalivajo temeljito vsako noč. Seveda to počno le tam, kjer si lahko to privoščijo. Mi Primorci se običajno zadovoljimo s »travnimi ploščami«, med katerimi raste nekaj plevela.

Da ne bomo preveč kritični, je treba povedati, da se vrtna kultura tudi med nami lepo razvija in čedalje več je tudi pri nas vrtov (mestnih površin še bolj malo), ki imajo tudi parkirišča že lepo zelena.

Nekaj pravil za dosego takega cilja:

  • zemljo pred setvijo temeljito pripravimo;
  • travno seme sejemo le v zemljo, ki nima niti sledov koreninskih trajnih plevelov;
  • skrbimo za redno zalivanje in košnjo;
  • pletev trajnih plevelov, katerih seme prinese veter od drugod, opravimo takoj po kalitvi;
  • nastajajoče poškodbe trate saniramo sproti;
  • namesto trate lahko za ozelenitev travnih plošč uporabimo bolj trpežne in hvaležne trajnice (tej temi se bomo posvetili v naslednjem članku).

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog