Novice - Urejanje

novica

Priprava zemlje za saditev trajnic

Priprava zemlje za saditev trajnic
Objavljeno dne 27.10.2005

Temeljita priprava zemlje pred sajenjem je prvi pogoj za uspešno vzgojo trajnic. Priprava zemlje je sicer zelo odvisna od tega za katere vrste in sorte trajnic smo se odločili. Morda bi bilo še bolje reči, da moramo najprej ugotoviti s kakšnim tipom tal razpolagamo, ali kakšnega imamo možnost pripraviti in se na osnovi tega odločati o izboru vrst in sort, ki jih bomo sadili. Če tega nismo dovolj vešči, lahko za nasvet poprosimo gojitelja trajnic, ki mu zaupamo in ima dovolj izkušenj in znanja. Dobro nam lahko svetuje tisti, ki takšne probleme dnevno rešuje pri svojem profesionalnem delu.

S trajnimi pleveli nezapleveljena greda je eden izmed temeljnih pogojev za uspešno saditev in čim manj potrebnih vzdrževalnih del. Vedeti moramo, da se enoletnih plevelov na gredi trajnic dokaj enostavno ubranimo, če le dosledno pazimo, da se nam ne sejejo. Če sproti plevemo, je pletja malo. Razen pri blazinastih trajnicah si marsikdaj lahko pomagamo tudi z zastirkami. To pa ni tako enostavno, če se srečujemo s trajnimi pleveli, kot so slak, regačica, osat, preslica, pirnica in podobni. Te plevele moramo zatreti pred saditvijo, ali pa se ji je bolje odpovedati. To velja prav za vse trajnice, od prve do zadnje. Prav nobene ni, ki bi s svojo močno rastjo premagala trajne plevele. In tudi noben vzdrževalski ukrep tega ne more storiti, tudi tako opevana zastirka z lubjem ne. Pa to ne velja samo za trajnice, pač pa tudi za grmovnice.

Za sajenje večine standardnih trajnic je neobhodna tudi temeljito obdelana, zrahljana in pognojena vrtna zemlja. Ko govorimo o dobri vrtni zemlji, nikakor nimamo v mislih šotnic, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah. Te namreč za veliko večino trajnic niso primerne. Uporabne so le za kisloljubne trajnice (praproti, trajne erike in podobne) . Sicer pa trajnice rastejo najbolje v zemlji, pognojeni s starim hlevskim gnojem, kompostom ali sodobnimi organskimi gnojili, ki so kompostu podobna (bioaktiv, biopost, bogatin in drugi).

Zbita in nezračna zemlja ne omogoča dobre rasti, zato pred sajenjem istočasno z gnojenjem zemljo tudi temeljito zrahljamo.

Res je, da so si trajnice med seboj zelo različne po mnogih svojih potrebah. Vendar jih ima velika večina rada čisto običajno, dobro pognojeno in rahlo vrtno prst.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog